Ja nomoka augsts asinsspiediens, šis 1 dzēriens darīs brīnumus
foto: Shutterstock
Dabasspēks
2024. gada 7. augustā, 13:22

Ja nomoka augsts asinsspiediens, šis 1 dzēriens darīs brīnumus

Veselības nodaļa

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Augsts asinsspiediens jeb hipertensija reti izraisa pamanāmus simptomus, taču var nopietni bojāt sirdi, nieres un galvas smadzenes, turklāt palielināt infarkta un insulta risku. Ja skārusi hipertensija, noteikti jākonsultējas ar ārstu un jālieto zāles, taču papildus medicīnai ļoti palīdz arī dabas līdzekļi, tostarp - kāds elementārs, ikvienam pieejams dzēriens.

Par augstu asinsspiedienu, ko sauc arī par hipertensiju, tiek uzskatīts asinsspiediena mērījuma rezultāts, kas ir vismaz 140/90 mm Hg (ASV – 130/80 mm Hg). Šāds asinsspiediens reti izraisa pamanāmus simptomus, taču var nopietni bojāt sirdi, nieres un galvas smadzenes, turklāt palielināt infarkta un insulta risku. Augsts asinsspiediens vienreizējā mērījumā gan obligāti nenozīmē veselības problēmas.

Asinsspiediena mērījuma rezultātu var ietekmēt dažādi faktori, piemēram, dienas laiks, kurā tiek veikts mērījums, telpas gaisa temperatūra, ēšana vai dzeršana stundu pirms mērījuma veikšanas, fiziska piepūle, stress vai pat sarunāšanās. Iespējams, esat dzirdējuši arī par “baltā halāta sindromu” – asinsspiedienu var paaugstināt satraukums par to, ka tas tiek mērīts.

Ja arī pēc rūpīgas novērošanas izrādās, ka asinsspiediens ir neveselīgi augsts, ir vairāki vienkārši paņēmieni, ko var izmēģināt, lai to pazeminātu (ja paaugstināts asinsspiediens nav nieru slimības vai hormonālu traucējumu rezultāts). Viens no tiem - svaigi spiestu biešu sula.

foto: Shutterstock

Ja katru dienu izdzersiet glāzi biešu sulas, tas var nozīmīgi pazemināt asinsspiedienu. Pētnieki uzskata, ka efekts skaidrojams ar augsto nitrātu saturu bietēs, kas palielina slāpekļa oksīda daudzumu asinīs, bet slāpekļa oksīds paplašina asinsvadus. Arī neatkarīgi no nitrātiem bietēm piemīt asinsspiedienu normalizējošas īpašības. 

Tiesa, ar svaigu biešu sulu ir jāuzmanās. Pirmkārt, uzreiz pēc izspiešanas nepieciešams nostādināt, piemēram, kādas pāris stundas paturot to ledusskapī. Kā žurnālam "100 Labi Padomi" skaidrojusi fitoterapeite Vija Eniņa, svaiga sula ir ļoti stipra, tāpēc, ja lietosi to nenostādinātu, vari iedzīvoties gremošanas traucējumos, sliktā dūšā, galvas reiboņos…

Turklāt sulas lietošanu ieteicams sākt ar mazām devām, teiksim, pa divām ēdamkarotēm trīs reizes dienā pirms ēšanas vai lietot kopā ar citu dārzeņu, piemēram, burkānu, kāpostu, seleriju, sulu. Tā lieliski sader kopā arī ar ābolu, cidoniju, citronu sulu un medu. Pakāpeniski jānonāk līdz pusglāzei biešu sulas diennaktī, un parasti šāds sulas daudzums ir vairāk nekā pietiekams, turklāt vislabāk šo pusglāzi sadalīt divās porcijās un vienu izdzert no rīta, bet otru – pēcpusdienā.

Tēmas