Receptes, kā gardi pagatavot ziemas superproduktu - sarkanās bietes
Sarkanās bietes ir viens no uzturvērtības ziņā vērtīgākajiem dārzeņiem ziemas maltītēm. Vērts atcerēties, ka veselīgākas (un arīdzan gardākas) ir nevis vārītas, bet ceptas bietes - ja pieejama cepeškrāsns, šo noteikti der izmēģināt. Piedāvājam arī 2 receptes, kā ierastajiem biešu ēdieniem piešķirt neparastākas garšas nianses. Labu ēstgribu!
Kas jāzina par sarkanajām bietēm
* Sarkano biešu A provitamīns jeb karotīns, nokļūstot cilvēka organismā, pārtop A vitamīnā, taču, lai to pilnvērtīgi izmantotu, nepieciešama taukvielu klātbūtne, tāpēc gatavojot pievieno eļļu vai krējumu.
* Veselīgākas (un arīdzan gardākas) ir nevis vārītas, bet ceptas bietes (karstumizturīgā traukā vai ietītas folijā cep 170 grādos 1 līdz 2 stundas, ļauj atdzist turpat krāsnī).
* Ja vāri, saknes daudz netīri un nemizo, vāri uz mazas uguns zem vāka, ūdenim nepievieno sāli (ja nu vienīgi nedaudz timiāna), aptuveni 1,5 stundas. Pēc vārīšanas uz mirkli ieliec aukstā ūdenī, tas atvieglos sakņu notīrīšanu.
* Svaigas bietes organisms tik labi nepārstrādā kā ceptas vai vārītas, taču tajās ir vairāk vitamīnu, tāpēc vienkārši sarīvē, sajauc ar apelsīnu sulu, kas neitralizēs zemes garšu, un olīveļļu.
* Sarkanās bietes lieliski sader ar... sarkanvīnu. Dārzeni pat var vārīt sarkanvīnā, tā tās iemantos bagātīgāku garšu un krāsu, kas lieti noderēs, gatavojot vienkāršas un veselīgas svētku maltītes.
Ceptas bietes un sarkanvīna borščs
4 personām
1 stunda 45 minūtes pagatavošanai
Sastāvdaļas
1 liela sarkanā biete
1 liels burkāns
600 g liellopa mīkstuma
1 pudele (750 ml) sausa sarkanvīna
1 ēdk. olīveļļas
½ citrona, sula
sauja zaļumu, kapātu
sāls, pipari – pēc garšas
Gatavošana
1. Bieti un burkānu nomazgā, katru atsevišķi ietin folijā un liec līdz 170–180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni 1,5 stundu.
2. Gaļu sagriez mazos gabaliņos, pasāli, sapiparo un pannā uz vidēji stipras liesmas apcep eļļā. Pārliec katlā, pievieno zaļumus, pārlej ar vīnu, uzliec vāku un uz mazas uguns vāri 1 stundu.
3. Notīri izceptos dārzeņus, sagriez mazos gabaliņos. Zupai pievieno nedaudz verdoša ūdens (tik, cik šķidru to vēlies) un dārzeņus. Ja nepieciešams, pasāli, sapiparo, pievieno citrona sulu. Ļauj, lai zupa vēlreiz uzvirst. Noņem no uguns un ļauj, lai tā zem vāka kādu laiku padziest. Gatavs.
Biete biezpiena kažokā
15 minūtes pagatavošanai
200 g bietes, vārītas
150 g biezpiena
1 sīpols, smalki kapāts
1 ola, cieti vārīta
sauja zaļumu (pētersīļu, diļļu), kapātu
3 ēdk. krējuma
sauja valriekstu, kapātu
sāls – pēc garšas
1. Bieti sašķēlē plānās ripās. Sajauc biezpienu ar krējumu, kapāto olu, sīpolu un zaļumiem. Pasāli, ja nepieciešams.
2. Liec uz šķīvja kārtās bietes ripas un biezpiena pildījumu, pārkaisi ar valriekstiem.