foto: Shutterstock
Nosaukti produkti, kuru ēšana var pagarināt mūžu vismaz par desmit gadiem
Kādam tad būtu jāizskatās ilgdzīvotāja uzturam? Pēc pētnieku atklājumiem, vislielākā ietekme būtu tieši no bagātīgākas pākšaugu, pilngraudu produktu un riekstu iekļaušanas ēdienkartē.
Diētas
2024. gada 5. jūlijs, 06:21

Nosaukti produkti, kuru ēšana var pagarināt mūžu vismaz par desmit gadiem

Veselības nodaļa

"100 Labi padomi Par veselību"

Mūsdienās ir vēsturiski vislielākais cilvēka mūža garums, kāds jebkad bijis, bet liela nozīme ir arī dzīves kvalitātei, tostarp veselības stāvoklim. Patlaban mums ir iespēja dzīvot ne tikai garu, bet arī veselīgu dzīvi.

Jauni cilvēki, kas līdz šim ievērojuši tipisku Rietumu diētu, var nozīmīgi pagarināt mūža ilgumu, ja ir gatavi mainīt savu uzturu.

Zinātnieki no Bergenas Universitātes izpētījuši, ka vidusmēra amerikānis, kas savos 20 gados būtu gatavs ieviest pārmaiņas diētā, varētu savu mūža ilgumu pagarināt par vismaz 10 gadiem. Vecākiem cilvēkiem uztura maiņa mūžu nepagarinās par 10 gadiem un vairāk, bet arī tad sagaidāmas nozīmīgas pārmaiņas. Piemēram, mainot uzturu 60 gadu vecumā, papildus var iegūt 8 gadus, savukārt 80 gadu vecumā izdarītas ēdienkartes izmaiņas varētu rezultēties ar papildu 3 gadiem.

Kādam tad būtu jāizskatās ilgdzīvotāja uzturam? Pēc pētnieku atklājumiem, vislielākā ietekme būtu tieši no bagātīgākas pākšaugu, pilngraudu produktu un riekstu iekļaušanas ēdienkartē. Vienlaikus jāsamazina sarkanās gaļas patēriņš un gaļas izstrādājumu patēriņš. Tas nenozīmē, ka dārzeņi, ogas, zivis vai biezpiens nav svarīgas uztura sastāvdaļas, taču, ja patlaban ēdat pārāk maz augu valsts produktu un neuzņemat pietiekami daudz šķiedrvielu, tad vislielāko ietekmi jutīsiet tieši no šo uztura grupu palielinājuma diētā.