foto: Shutterstock
Pētniekiem sliktas ziņas visiem, kas cenšas notievēt: ar kaloriju skaitīšanu varētu būt par maz
Diētas
2018. gada 17. decembris, 08:03

Pētniekiem sliktas ziņas visiem, kas cenšas notievēt: ar kaloriju skaitīšanu varētu būt par maz

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Daudzu svara zaudēšanas programmu pamatā ir ideja, ka visas kalorijas ir vienādas, taču tas ir mīts. Pētnieki apstiprinājuši, ka ir milzu atšķirība starp kartupeļu cietes kaloriju un ar cukuru saldināta dzēriena kaloriju.

Starptautiskas 22 dietologu grupas ziņojumā secināts, ka saldinātā dzērienā esošās kalorijas var izraisīt aptaukošanos un paaugstināt otrā tipa cukura diabēta un sirds slimību risku, savukārt cietes kalorija nenodarīs organismam nekādu ļaunumu.

Komentējot kādu ASV tiesas spriedumu saistībā ar brīdinājumiem, kas lasāmi uz produktu etiķetēm, dietologi uzsver, ka saldinātie dzērieni ir “patiešām unikāls ļaunums cilvēka veselībai” un būtībā tie nodara krietni vairāk posta, nekā tikai sagādā liekas kalorijas.

Pētnieki arī secinājuši, ka polinepiesātinātie tauki, kas ir sēklās un riekstos, pazemina sirds slimību risku.

“Mēs visi esam vienisprātis, ka veselīgs uzturs, kas sastāv no minimāli apstrādātiem pilngraudiem, augļiem, dārzeņiem un veselīgiem taukiem, nāk par labu veselībai, ko gan nevarētu teikt par tipisku Rietumvalstu iedzīvotāju uzturu, kurā dominē rafinēti produkti,” norādīja vadošā pētniece Kimbera Stenhopa (Kimber Stanhope) no Kalifornijas Universitātes Deivisā.

Ideju par to, ka visas kalorijas ir vienādas, 50. gados agresīvi sludināja cukura rūpniecība, jo sabiedrība sāka pievērst uzmanību tās ražoto produktu ietekmei uz veselību. Toreiz cukura rūpniecība uzvarēja, un sabiedrības uzmanība tika pārslēgta uz trekniem produktiem, kas esot īstais ļaunums. Jaunais pētījums aktualizē veco cukura problēmu.

Tēmas