Aptaukošanās tīņiem ir sevišķi bīstama: apaļīgiem puikām draud impotence un neauglība
Pirms roka sniedzas pēc kārtējā burgera, frī kartupelīšiem un kolas glāzes, vērts apdomāt. Palielinoties svaram, samazinās testosterona līmenis, un šī problēma puišus apdraud jau pusaudžu vecumā.
Esi vesels

Aptaukošanās tīņiem ir sevišķi bīstama: apaļīgiem puikām draud impotence un neauglība

Jauns.lv

Puišiem vecumā no 14 līdz 20 gadiem, kuri cieš no liekā svara, ir par 50 % mazāk testosterona nekā viņu slaidajiem vienaudžiem, atsaucoties uz ASV zinātnieku pētījumu, raksta portāls newsland.com.

ASV zinātnieku veiktā pētījumā piedalījās 50 pusaudži vecumā no 14 līdz 20 gadiem: 25 ar liekā svara problēmām un 25 ar normālu ķermeņa svaru. Lai noteiktu vīrišķā dzimumhormona testosterona līmeni, pētījuma dalībnieki no rīta tukšā dūšā nodeva asinis.

"Mēs bijām pārsteigti, kad uzzinājām, ka jauniešiem, kuri cieš no aptaukošanās, ir divas reizes mazāk testosterona nekā viņu vienaudžiem. Ja tik agrā vecumā ir pazemināts testosterona līmenis, sekas var būt diezgan katastrofālas. Šiem jauniešiem draud impotence un neauglība,"- saka viens no pētījuma autoriem, Bufalo Universitātes (ASV) doktors Parešs Dandona.

Tādējādi aptaukošanās var būtiski ietekmēt veselību arī pusaudža gados un jaunībā. Papildus reproduktīvās veselības traucējumiem zems testosterona vai tā trūkums izraisa tauku slāņa pieaugumu ķermeņa vēdera zonā, kas savukārt var sekmēt cukura diabēta attīstīšanos. Labā ziņa: pievēršoties veselīgam dzīvesveidam un samazinoties liekajam svaram, testosterona līmenis normalizējās.

Kasjauns.lv/ Foto: Shutterstock