foto: Shutterstock
Vai vasarā D vitamīnu var uzkrāt visam gadam? Plus citi biežāk uzdotie jautājumi un atbildes
Esi vesels
2024. gada 1. jūlijs, 08:02

Vai vasarā D vitamīnu var uzkrāt visam gadam? Plus citi biežāk uzdotie jautājumi un atbildes

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Pie mums joprojām daudzi cilvēki D vitamīnu uztver kā maznozīmīgu, bet visā pasaulē ņem vērā zinātnieku atzinumus, cik ļoti tas ir vajadzīgs organismam.

Cik tas ir – optimāls daudzums?

Par optimālu uzskata D vitamīna līmeni no 45 līdz 55 ng/ml, par pietiekamu – virs 30 ng/ml, par nepietiekamu – zemāku par 30 nanogramiem mililitrā.

Šī norma ir noteikta, balstoties uz D vitamīna pētījumiem, kurus ļoti daudz veica pagājušā gadsimta 80.–90. gados. Ja cilvēks grib, lai D vitamīns palīdz ne tikai kauliem, bet arī muskuļu spēkam, imunitātei un aizsardzībai pret vēzi – un to visu tiešām spēj D vitamīns –, tad, kā liecina pētījumi, tā līmenim ir jābūt virs 45 ng/ml. Ja cilvēks vēlas rūpēties tikai par saviem kauliem un osteoporozes profilaksi, jāsaglabā D vitamīna līmenis virs 25 ng/ml.

Vai vasarā var uzkrāt visam gadam?

Dabīgā ceļā mūsu organisms D vitamīnu iegūst no saules ultravioletā starojuma, jo ādā ir D vitamīna receptori. Taču Latvijā pat vasarā ir grūti sasniegt optimālo D vitamīna līmeni, jo pie mums pat dienās ar ļoti augstu gaisa temperatūru ultravioleto staru intensitāte var nebūt tik liela, lai tas organismā būtiski pieaugtu. Diemžēl tā nenotiek. Ja ilgi uzturēsimies saulē, drīzāk riskējam iegūt ādas vēzi, nevis organisms pietiekamā daudzumā saražos D vitamīnu. Jāņem arī vērā, ka mākoņi bloķē saules ultravioletā starojumu, un, ja cilvēks mākoņainā dienā vēl ir uzziedis saules aizsarglīdzekļus ar augstu SPF (vairāk nekā 30–50), būs grūti dabīgā ceļā tikt pie D vitamīna.

Kas ir ārstējošā, kas – uzturošā deva?

Ja ir konstatēts D vitamīna deficīts (analīzēs zem 20 ng/ml), pirmos divus mēnešus iesaka uzņemt vismaz 4000 SV (starptautiskās vienības) dienā. Taču deva var būt lielāka – atbilstoši ārsta ieteikumiem. Pēc diviem mēnešiem ieteicams pārbaudīt D vitamīna līmeni asinīs. Ja analīzes liecina, ka ir sasniegts optimāls līmenis, turpmāk vajadzētu lietot uzturošo devu. Sākumā, kamēr izdodas piemeklēt vislabāko uzturošo devu, var būt nepieciešams veikt analīzes pēc 2–3 mēnešiem. Kad ir noskaidrots, cik lielai jābūt uzturošajai devai, kas jālieto visu gadu, pietiks, ja analīzes veiks reizi gadā.

Ja cilvēks pārtrauc lietot D vitamīnu, divu trīs nedēļu laikā tā līmenis sāks kristies. Jāpārtrauc lietot tikai tādā gadījumā, ja D vitamīna līmenis asinīs ir lielāks nekā 100 ng/ml. Tad taisa pauzi vismaz uz nedēļām trim, pēc tam var atsākt lietot vitamīnu atbilstošā devā.

Ņem vērā!

Lai D vitamīns veiktu visus savus labos darbus – stiprinātu kaulus, imūno šūnu darbību, aizsargātu no vīrusiem –, tā līmenim asinīs jābūt ap 40, 50 vai 60 nanogramiem.