Mikroplastmasa nu jau atrasta dzimumlocekļos
foto: International Journal of Impotence Research
Mikroplastmasa no dzimumlocekļa ņemtā paraugā mikroskopa attēlā.
Esi vesels

Mikroplastmasa nu jau atrasta dzimumlocekļos

Māris Puķītis

Jauns.lv

Mikroplastmasas daļiņas jau ir atrastas cilvēku plaušās, sirdī, asinīs, bet tagad arī dzimumloceklī, vēsta “International Journal of Impotence Research”.

Četros no pieciem “vīriešu lepnuma” paraugiem atklāti septiņi mikroplastmasas veidi. Šīs daļiņas ir līdz pieciem milimetriem lielas, mazākās ir tikai viena mikrometra jeb miljardās daļas no metra izmērā. Tik niecīgas daļiņas viegli var iekļūt audos un šūnās, radot risku veselībai, par ko zinātnieki brīdina jau ilgu laiku. 

Jaunā pētījuma vadošais autors Randžins Ramasamijs, reproduktīvās uroloģijas eksperts no Maiami universitātes, atzinis intervijā "CNN", ka nav bijis pārsteigts par šo atklājumu, jo līdzīgi sirdij arī dzimumloceklī ir daudz asinsvadu.  

Paraugi ņemti no pētījuma dalībniekiem, kuriem diagnosticēta erekcijas disfunkcija un kuri pērn atradās slimnīcā, lai veiktu dzimumlocekļa implantu operāciju. No septiņiem atrastajiem mikroplastmasas veidiem izplatītākais bija polietilēntereftalāts (PET) un polipropilēns (PP). Tagad pētniekiem jānoskaidro, vai tam ir saistība ar erekcijas traucējumiem. 

Agrākie pētījumi atklājuši, ka viens litrs pudelēs pildīta ūdens saturē vidēji 240 000 plastmasas daļiņu. “Es domāju, ka mums ir jābūt uzmanīgiem, patērējot ūdeni un pārtiku no plastmasas pudelēm un traukiem, un jācenšas ierobežot lietošanu, līdz tiek veikts vairāk pētījumu, lai noteiktu līmeni, kas varētu izraisīt patoloģiju,” teic Ramasamijs.
 

Tēmas