foto: LETA
Cik daudz plastmasas nonāk tavā ķermenī, dzerot ūdeni no plastmasas pudelēm
Plastmasas pudele.
Viena Vide Visiem
2024. gada 10. janvāris, 06:42

Cik daudz plastmasas nonāk tavā ķermenī, dzerot ūdeni no plastmasas pudelēm

Jauns.lv

Pēc šokējoša atklājuma, ka litrā ūdens ir ceturtdaļmiljons sīku plastmasas gabaliņu, pētnieki samazināja pudelēs pildīta ūdens patēriņu.

Jaunā pētījumā atklāts, ka vidēji litrā pudelēs pildīta ūdens ir gandrīz ceturtdaļmiljons mikroplastmasas un sīku, neredzamu nanoplastmasas gabaliņu. 

Tās pirmo reizi tika atklātas un klasificētas ar mikroskopu, izmantojot divus lāzerus.

Zinātnieki jau sen bija secinājuši, ka šādu mikroskopisku plastmasas gabaliņu ir daudz, bet, kamēr ASV Kolumbijas un Rutgersa universitāšu pētnieki nebija veikuši aprēķinus, viņi nezināja, cik daudz un kādi tie ir.

Izpētot piecus trīs izplatītu pudelēs pildīta ūdens zīmolu paraugus, pētnieki konstatēja, ka daļiņu līmenis svārstās no 110 000 līdz 400 000 litrā, bet vidējais rādītājs bija aptuveni 240 000, kā norādīts pētījumā, kas pirmdien publicēts izdevumā "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Nanoplastmasa ir daļiņas, kuru izmērs ir mazāks par mikronu. Vienā collā ir 25 400 mikronu, ko dēvē arī par mikrometriem, jo tā ir viena milimonāldaļa no metra. Cilvēka mats ir apmēram 83 mikronu plats.

Pētnieki joprojām nespēj atbildēt uz lielo jautājumu: vai nanoplastmasas gabaliņi ir kaitīgi veselībai?

"Pašlaik tas tiek pārskatīts. Mēs nezinām, vai tas ir bīstami un cik bīstami," sacīja pētījuma līdzautore Fēbe Stapletone, toksikoloģe no Rutgersa universitātes. "Mēs zinām, ka tie nokļūst [zīdītāju, tostarp cilvēku] audos... un pašreizējā pētījumā tiek pētīts, ko tie dara šūnās."

Tēmas