foto: Shutterstock
18 gadu laikā 20 dažādi ārsti un pilnīga sevis izolēšana! 42 gadus vecas sievietes smagais ceļš līdz diagnozei
Esi vesels
2024. gada 3. aprīlis, 06:30

18 gadu laikā 20 dažādi ārsti un pilnīga sevis izolēšana! 42 gadus vecas sievietes smagais ceļš līdz diagnozei

Veselības nodaļa

Jauns.lv

42 gadus vecā Derbaila Ormonda no Lielbritānijas izstāsta savu stāstu par ceļu līdz diagnozei – endometrioze. 18 gadu laikā Derbaila bija apmeklējusi 20 dažādus ārstus, bet neviens nespēja noteikt cēloni mokošajiem simptomiem. 

Endometrioze ir novājinoša un nežēlīga slimība, kas pasaulē skar vienu no 10 sievietēm reproduktīvā vecumā. Lai gan tā ir gana izplatīta slimība, daudzas sievietes turpina dzīvi bez uzstādītas diagnozes, jo tās atklāšana prasa neskaitāmus izmeklējumus un nav ātra. 

Derbailas stāsts sākās 16 gadu vecumā, sākoties izteikti sāpīgām mēnešreizēm. Viņa vērsās pēc padoma pie neskaitāmie medicīnas speciālistiem, taču nesaņēma nekādas atbildes. Kopš tā laika 42 gadus vecā sieviete ir dzemdējusi meitiņu un nodibinājusi uzņēmumu, lai palīdzētu citiem endometriozes slimniekiem, vēsta BBC.

Es sevi izolēju

18 gadu vecumā viņai tika diagnosticēts policistisko olnīcu sindroms un fibromialģija noguruma dēļ. Pabeidzot universitāti Lielbritānijā, Derbaila pārcēlās uz dzīvi Austrālijā, kur esošie simptomi pastiprinājās vairākkārtīgi. Jaunā sieviete sāka izjust neciešamas sāpes seksa laikā un pēc tā, brīžiem viņa pat zaudēja samaņu. 

Derbaila sāka apmeklēt dažādus ārstus, tostarp gastroenterologus, imunologus un ginekologus, taču neviens no viņiem nespēja pateikt, kas izraisa simptomus un kā tos mazināt.

"Brīdī, kad dodies pie ārsta, izstāstot savus simptomus, bet viss, ko saņem pretī – „jums visi izmeklējumi ir normāli", tu zaudē pašvērtējumu un ticību pats sev,” stāsta sieviete. 

"Es sevi izolēju, jo nezināju, kas notiek, jutos ļoti slikti," piebilst Derbaila. 

34 gadu vecumā sievietei beidzot tika uzstādīta diagnoze pēc tam, kad ķirurgs viņas olnīcās atrada endometriozes audu gabaliņu.

"Es biju absolūtā sajūsmā," viņa atceras. "Tā diena izmainīja manu dzīvi.”

Kopš tā laika Derbaila ir nodibinājusi uzņēmumu Frendo, kas palīdz citām sievietēm ar endometriozi, un ir dzemdējusi meitiņu, lai gan ārsti viņai teica, ka viņa nevarēs ieņemt bērnu.

Endometrioze ir hroniska, estrogēnu atkarīga slimība, kam raksturīga endometrija audiem līdzīgu audu augšana ārpus dzemdes iekšējā slāņa jeb endometrija. 

Nākamā lapa: Ja sievietei ir viena vai vairākas no šīm sūdzībām, nekavējoties vajadzētu konsultēties ar ārstu: