foto: Shutterstock
Onkoloģe atklāj divas lietas, ko viņa vienmēr dara, lai samazinātu savu risku saslimt ar vēzi
Runā speciālists
2024. gada 8. marts, 06:44

Onkoloģe atklāj divas lietas, ko viņa vienmēr dara, lai samazinātu savu risku saslimt ar vēzi

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Ir vairāk nekā 200 vēža veidu, kas var skart cilvēka organismu. Tomēr daži no tiem ir daudz izplatītāki un nāvējošāki par citiem. Viens no šādiem slimības veidiem ir zarnu vēzis, ko dēvē arī par kolorektālo vēzi. Saskaņā ar Lielbritānijas Vēža izpētes centra datiem, kolorektālais vēzis ir ceturtais visizplatītākais vēža veids Lielbritānijā. 

Tāpat kā daudzām citām slimībām, arī zarnu vēzim ir vairāki iespējamie riska faktori, no kuriem daži ir mūsu kontrolē, bet citi - ne. Eksperts atklāj divas vissvarīgākās lietas, ko varat darīt, lai samazinātu nopietnas slimības risku.

Onkoloģe Urzīna Teitelbauma atzīst, ka zarnu vēzi ir grūti atklāt agrīnā stadijā, jo tā simptomi bieži tiek ignorēti. Tāpēc divas lietas, ko viņa dara, lai pasargātu sevi no šīs saslimšanas, ir šādas:

  • Neignorējiet neparastus simptomus vai brīdinājuma pazīmes - pat ja esat jauns.
  • Dzīvojiet aktīvu dzīvesveidu un ievērojiet veselīga uztura pamatprincipus

Pēc Dr. Teitelbaumas teiktā, gados jaunāki pieaugušie reti aizdomājas, ka viņu dīvainie simptomi varētu būt vēzis, un tas ir bīstami, jo arī veselības aprūpes speciālisti var būt tikpat aizspriedumaini. Simptomu ignorēšana var novest pie novēlotas diagnozes noteikšanas un samazināt izredzes izdzīvot.

„Pievērsiet uzmanību jebkādām izmaiņām zarnu paradumos, ja radušies pēkšņi aizcietējumi, asins piejaukums vēdera izejai, biežas vēdersāpes, vēdera pūšanās sajūta – sazinieties ar savu ārstu. Tas, visticamāk, nebūs nekas nopietns, bet ignorēt šādus simptomus noteikti nebūtu prātīgi,” teic ārste. 

Vēl viens svarīgs faktors ir uzturs. Sarkanā gaļa un pārstrādāta pārtika ir saistīta ar lielāku zarnu vēža risku. Dr. Teitelbaums piebilda: "Nav precīza resnās zarnas vēža prognozētāja, bet kopumā veselīgs dzīvesveids var palīdzēt izvairīties no tā."

Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests norāda, ka zarnu vēzi var izraisīt ģenētiskas izmaiņas, dzīvesveids un vides faktori.

Jums var būt lielāka iespēja saslimt ar zarnu vēzi, ja:

  • esat vecāks par 50 gadiem
  • smēķējat
  • jums ir liekais svars
  • tuviem radiniekiem ir bijis zarnu vēzis
  • jums ir zarnu iekaisuma slimības, tostarp Krona slimība un čūlainais kolīts.
  • jums zarnās ir mazi izaugumi, ko sauc par zarnu polipiem.