10 brīdinājuma zīmes, ka neēdat pietiekami daudz šķiedrvielu
Reģistrēta dietoloģe Destinija Mūdija skaidro pazīmes, kas liecina, ka jūsu organismam ir nepieciešams vairāk šķiedrvielu.
2021. gadā veiktā pētījumā konstatēts, ka tikai septiņi procenti pieaugušo ASV iedzīvotāju saņem pietiekami daudz šķiedrvielu - kritiski svarīgas uzturvielas, kas nepieciešama vairākiem labsajūtas aspektiem, tostarp gremošanas veselībai, svara kontrolei, cukura līmeņa kontrolei asinīs, sirds veselībai un daudziem citiem.
Saskaņā ar ASV Nacionālā veselības institūta datiem ieteicamā šķiedrvielu deva vīriešiem ir 38 grami dienā, bet sievietēm - 25 grami dienā.
Šķiedrvielas jeb balastvielas ir saliktie ogļhidrāti, kas atrodami tikai augu izcelsmes produktos, piemēram, augļos, dārzeņos, graudaugos, riekstos un sēklās. Šķiedrvielas organismā nesadalās un neuzsūcas, cilvēka gremošanas sistēmas fermenti tās nespēj sašķelt, līdz ar to šķiedrvielām nav uzturvērtības, tomēr tās ir ļoti būtiskas mūsu veselībai un pašsajūtai, jo palīdz nodrošināt virkni dažādu organisma funkciju.
Šķiedrvielas ir divu veidu: šķīstošās un nešķīstošās, un katrs no šiem veidiem nodrošina unikālu labvēlīgu ietekmi uz veselību. Šķīstošās šķiedrvielas, kas atrodamas tādos pārtikas produktos kā auzas, pupiņas un augļi, ūdenī izšķīst, veidojot želejveida vielu. Šis šķiedrvielu veids palīdz pazemināt holesterīna līmeni un stabilizēt cukura līmeni asinīs, palēninot barības vielu gremošanu un uzsūkšanos.
Turpretī nešķīstošās šķiedrvielas, kas atrodamas pilngraudu graudos, riekstos un dārzeņos, ūdenī nešķīst. Tās palīdz uzturēt regulāru zarnu kustību, lai novērstu aizcietējumus. Nešķīstošās šķiedrvielas arī nodrošina sāta sajūtu, kas var palīdzēt svara regulēšanā. Labai gremošanai un vispārējai veselībai ir svarīgi sabalansēti uzņemt šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas.
Lūk, 10 pazīmes, kas norāda, ka jūsu uzturā ir par maz šķiedrvielu:
1. Pēc ēšanas jūties miegains
2. Bieži aizcietējumi
3. Bieža caureja
4. Trūkst sāta sajūtas
5. Jūsu ZBL holesterīna līmenis ir augsts
6. Pieņemies svarā bez redzama iemesla
7. Vēdera uzpūšanās
8. Augsts asinsspiediens
9. Pastāvīgs nogurums
10. Hemoroīdi
Kuri produkti satur visvairāk šķiedrvielu?
Lai uzņemtu dienā nepieciešamo šķiedrvielu devu, ēdienkartē jāiekļauj gana daudz augu valsts produktu. Pievieno maltītei dārzeņus, aizstāj balto miltu izstrādājumus ar pilngraudu produktiem, bet neveselīgu uzkodu vietā dod priekšroku augļiem. Daļa šķiedrvielu atrodama arī augu ārējos apvalkos, tāpēc, kad tas iespējams, izvēlies nemizotus augļus un dārzeņus un neapstrādātus graudaugu produktus. Ēdienu iespējams papildināt ar garšvielām, piemēram, kanēli, oregano, rozmarīnu, klijām vai linsēklām – arī šie produkti ir vērtīgs balastvielu avots.