foto: Shutterstock
PVO brīdina valstis gatavoties pandēmijai, kas būs 20 reizes nāvējošāka par Covid
Esi vesels
2024. gada 22. janvāris, 11:24

PVO brīdina valstis gatavoties pandēmijai, kas būs 20 reizes nāvējošāka par Covid

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadītājs ir paudis cerību, ka valstis līdz maijam panāks vienošanos, lai cīnītos ar šo "kopējo ienaidnieku".

Ikgadējā sanāksmē Davosā, Šveicē, pasaules līderi pulcējās, lai apspriestu X slimību - teorētisku vīrusu, kas varētu būt 20 reizes nāvējošāks par Covid-19.

Lai gan šāds vīruss pašlaik vēl nepastāv, eksperti cer izstrādāt proaktīvu rīcības plānu cīņai ar šādu vīrusu un sagatavot veselības aprūpes sistēmu iespējamai pandēmijai, kas, kā eksperti baidās, varētu notikt ātrāk, nekā mēs domājam. 

Dr. Amešs Adalja no Džona Hopkinsa Veselības drošības centra uzsvēra: "Ir vīrusu celmi, kuriem ir ļoti augsts mirstības līmenis un kuri varētu attīstīt spēju efektīvi pārvietoties no cilvēka uz cilvēku."

PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss
Davosā paziņoja, ka Covid-19, iespējams, ir bijusi mūsu pirmā "X slimība" un ka zinātnieki un eksperti aktīvi mācās no šīs pieredzes.

Adalja izteica pieņēmumu, ka tāds nāvējošs patogēns kā X slimība, kas, visticamāk, būs elpceļu vīruss, varētu jau cirkulēt dzīvnieku sugās, bet vēl nav spējīgs pārnesties uz cilvēkiem. "Patiesībā runa ir par saskarni starp cilvēkiem un dzīvniekiem, kur notiek mijiedarbība un kur šāda veida vīrusi nostiprinās."

Ja mēs nebūsim gatavi, šāda mēroga slimība varētu nodarīt vēl lielāku postu nekā Covid-19, kas prasīja vairāk nekā 7 miljonus dzīvību, norāda PVO.

"Ja mums tik slikti veicās ar kaut ko tādu kā Covid-19, varat iedomāties, cik slikti mēs rīkotos ar kaut ko tādu kā 1918. gada spāņu gripa," sacīja Adalja, atsaucoties uz 1918. gada gripas pandēmiju, kas, pēc Klīvlendas klīnikas datiem, visā pasaulē nogalināja aptuveni 50 miljonus cilvēku.

Tedross Adhanoms Gebreiesuss norādīja, 
ka PVO kopā ar citām pasaules organizācijām jau ir izstrādājusi iniciatīvas, lai sagatavotos nākamajai lielajai pandēmijai vai epidēmijai.