foto: Shutterstock
Ārsts atklāj plaušu vēža brīdinājuma pazīmi, par kuru daudzi pat nenojauš 
Esi vesels
2024. gada 15. janvāris, 06:47

Ārsts atklāj plaušu vēža brīdinājuma pazīmi, par kuru daudzi pat nenojauš 

Jauns.lv

Apzinoties plaušu vēža brīdinājuma pazīmes, var agrīni atklāt slimību un palielināt izdzīvošanas izredzes, taču reti kurš zina, ka plaušu vēzis izraisa vairāk simptomu par klepu. 

Plaušu vēzis ir nāvējošākais no visām onkoloģiskajām slimībām pasaulē. Liela daļa gadījumu ir saistīti ar smēķēšanu, bet ne visi. Dr. Maiks Hansens, kurš jau gandrīz 10 gadus strādā par plaušu ārstu, ir redzējis tūkstošiem cilvēku ar plaušu vēzi.

Videoierakstā, kas ievietots viņa "YouTube" kanālā, kuram ir vairāk nekā miljons abonentu, Dr. Hansens sacīja: "Patiesībā ir dažādi plaušu vēža veidi, un viens no tiem ir tāds, ar ko var saslimt tieši nesmēķētāji, un to sauc par plaušu adenokarcinomu."

Ņemot vērā savu pieredzi, Dr. Hansens turpināja uzskaitīt brīdinājuma pazīmes, kas liecina par plaušu vēzi, kurām būtu jāpievērš uzmanība. Viņš uzsvēra, ka šo simptomu izpratne ir ļoti svarīga un var glābt dzīvību.

Pirmais brīdinājuma signāls, par kuru nenojauš lielākā daļa cilvēku, ir nagu izmaiņas. Bungvālīšu pirksti un pulksteņstikla nagi ir medicīniski termini, kas norāda uz to, ka roku un kāju pirkstu gali ir paplašināti. Tie izskatās kā bungu vālītes vai apgrieztas karotes. To izraisa saistaudu augšana – veidojas pirkstu galu paplašināšanās un nagu izliekšanās. Šāda izskata nagi var norādīt uz elpošanas, sirds-asinsvadu sistēmas patoloģijām, tomēr plaušu vēzis ir visbiežākais cēlonis, kas izraisa šādu nagu izliekumu.

Nepārejošs klepus

Klepus, kas saistīts ar saaukstēšanos vai elpceļu infekciju, izzūd nedēļas vai divu laikā, taču neatlaidīgs klepus, kas nepazūd, var būt plaušu vēža simptoms.

Dr. Hansens uzsver: "Pievērsiet uzmanību tam, vai hronisks klepus ir pastāvīgs vai neregulārs, vai tas ir sauss, vai tas rada gļotas, vai tas ir kaut kādā veidā mainījies. Arī ja klepus ir ar asins piejaukumu, tas ir ļoti svarīgi. Jo pat tad, ja jūs klepojot izdaliet nelielu daudzumu asiņu, tas var liecināt par plaušu vēzi, un tas ir iemesls nekavējoties vērsties pie ārsta!”

Elpas trūkums

Daudzas slimības var izpausties ar elpas trūkumu, kas ir sarkanā karoga simptoms, kas prasa medicīnisku palīdzību. Taču Dr. Hansens piebilda: "Elpas trūkums vai viegls elpas trūkums var būt arī potenciāls brīdinājuma signāls par plaušu vēzi, jo īpaši, ja audzējs bloķē elpceļus - ja tas izraisa elpceļu sašaurināšanos, tas var izraisīt elpas trūkumu.”

Sāpes krūtīs

Plaušu vēzis var izraisīt sāpes krūtīs, jo īpaši, ja metastāzes nonāk krūšu kurvja sienā vai ja krūšu kurvī ir palielinājušies limfmezgli.

Dr. Hansens uzsver: "Sāpes var būt asas vai pastāvīgas, tās var būt blāvas vai arī tās var parādīties un pazust, t.i., tās var būt neregulāras. Tātad sāpes krūtīs, kas pastiprinās, dziļi elpojot vai klepojot, vai pat smejoties, vai šķaudot, var liecināt par plaušu vēzi."

Atkārtotas krūškurvja infekcijas

Atkārtotas krūškurvja infekcijas, piemēram, bronhīts vai pneimonija, var liecināt par plaušu vēzi. Dr. Hansens sacīja: "Lai gan veseliem cilvēkiem šīs slimības var rasties, atkārtošanās var liecināt par problēmām, piemēram, par plaušu audzēju, kas aizsprosto elpceļus un tādējādi rada noslieci uz infekcijām."

Tēmas