foto: Shutterstock
Jauns asins tests spēj atklāt 93% no 18 dažādiem vēža veidiem agrīnā stadijā
Esi vesels
2024. gada 11. janvāris, 06:50

Jauns asins tests spēj atklāt 93% no 18 dažādiem vēža veidiem agrīnā stadijā

Jauns.lv

Eksperti apgalvo, ka šie testi varētu būt jutīgāki, nekā tie, ko pašlaik izmanto mūsdienu medicīnā. ASV pētnieki apgalvo, ka ar šo testu var atklāt visdažādākos audzējus, kad tos ir visvieglāk ārstēt, kas "pašlaik nav iespējams ar esošajiem testiem vai metodēm", vēsta britu mediji.

Biotehnoloģiju uzņēmuma „Novelna” pētnieki apgalvoja, ka testa "jutība ir daudz lielāka" nekā Galleri testam, kas pašlaik tiek izmēģināts Lielbritānijas Nacionālajā veselības dienestā.

Jaunās paaudzes tehnoloģija atklāja 93% pirmās stadijas vēža gadījumu vīriešiem un 84% gadījumu sievietēm.

Dr. Bogdans Budniks no Hārvarda Universitātes sacīja: "Mūsu asins plazmas tests, kura pamatā ir olbaltumvielas, ir ļoti piemērots, lai to izmantotu kā iedzīvotāju skrīninga rīku. Tas ir pierādījis augstu jutību, atklājot dažādus agrīnas stadijas audzējus asimptomātiskiem pacientiem."

Vēzi ir daudz vieglāk ārstēt agrīnā stadijā, pirms parādās simptomi, bet lielākā daļa testu ir specifiski pacienta audzēja tipam, kas var palēnināt diagnosticēšanu.

Pašlaik Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests izmēģina Kalifornijas uzņēmuma „Grail” izstrādātu asins testu, kas spēj atklāt 50 vēža veidus, pirms parādās slimības pazīmes.

Jaunais tests "pārspēj esošās tehnoloģijas, nodrošinot efektīvāku pieeju agrīnai vēža atklāšanai", apgalvo pētnieki.

Analīze darbojas, analizējot olbaltumvielas asins plazmā, kas var atšķirt vēža paraugus no normāliem. Veicot testu, tiek ņemts vērā arī dzimums, jo atkarībā no tā, vai esat vīrietis vai sieviete, ir lielāka iespēja, ka daži vēža veidi jūs skars dažādos vecumos.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā "BMJ Oncology", tika pārbaudīts, cik labi šis rīks atpazīst vēzi 440 cilvēkiem, kuriem iepriekš diagnosticēts vēzis, un 44 veseliem asins donoriem.

Pacientiem, kuriem iepriekš tika diagnosticēts vēzis, bija vēzis, kas skāra visus galvenos cilvēka ķermeņa orgānus. Testā 80 % gadījumu tika identificētas olbaltumvielas, kas "ar lielu precizitāti" atklāja agrīnas stadijas vēzi un tā izcelsmi organismā.

Neatkarīgi eksperti norādīja, ka izmēģinājumi "liecina par zināmām cerībām" attiecībā uz šo testu, taču ir vajadzīgi papildu pētījumi.