foto: scanpix
Covid situācija liek divām Eiropas valstīm pieņemt skarbus mērus. PVO aicina sekot piemēram
Divas Eiropas valstis jau ieviesušas obligātu sejas masku nēsāšanu publiskās vietās.
Esi vesels
2024. gada 8. janvāris, 16:22

Covid situācija liek divām Eiropas valstīm pieņemt skarbus mērus. PVO aicina sekot piemēram

Jauns.lv

Divi Eiropas "karstie punkti" un vairāki ASV štati ir atgriezušies pie obligātas sejas masku lietošanas. Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss ir aicinājis cilvēkus atkal uzvilkt sejas maskas, lai cīnītos pret Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu visā pasaulē. 

Savā vēstījumā sociālajā vietnē "X" PVO vadītājs aicināja cilvēkus "turpināt lietot sejas maskas un distancēties, lai samazinātu saslimšanu ar Covid-19. Tāpat pārliecināties, ka jūs un jūsu tuvinieki ir veikuši balstvakcināciju pret Covid.”

Grieķija un Spānijas reģioni ir ieviesuši rīkojumus par obligātu sejas masku nēsāšanu publiskās vietās, ņemot vērā strauji pieaugošo saslimšanas gadījumu skaitu. Tikmēr Lielbritānija ar gripu vai Covid-19 saslimušo cilvēku uzņemšana slimnīcās ir līdz šim augstākajā līmenī šajā ziemā.

Grieķijā Covid-19 uzliesmojums teju sasniedzis maksimumu, kā norāda eksperti. Tas ir mudinājis Grieķijas amatpersonas atkārtoti ieviest masku nēsāšanu iekštelpās un sociālo distancēšanās protokolu. Epidemioloģijas profesors Demostēns Sariģianis sacīja, ka līdz mēneša beigām Grieķijā katru dienu varētu būt gandrīz 9000 saslimšanas gadījumu.

Pēkšņā saslimšanas gadījumu skaita pieauguma dēļ vairākās Grieķijas aptiekās ir beigušies Covid testu krājumi. Tikmēr Kipra ir noteikusi, ka Covid testi un maskas ir obligāti jālieto pansionātos, slimnīcās, ambulatorajās klīnikās, zobārstniecības iestādēs. 

Spānijā pieci reģioni pēc Covid izplatības pieauguma Ziemassvētku laikā ir atjaunojuši noteikumus, kas nosaka, ka veselības aprūpes iestādēs ir obligāti jālieto sejas maskas.

Tas attiecas arī uz tādiem populāriem tūristu galamērķiem kā Valensija, Katalonija, Mursija, Aragona un Galisija. Spānijas veselības ministrs ir sasaucis reģionālo veselības iestāžu sanāksmi nākamnedēļ, pēc kuras valdība varētu ieviest obligātus noteikumus visā valstī.

Londonas Universitātes koledžas profesore Kristīna Pagela brīdināja, ka jaunā vīrusa varianta dēļ Apvienotajā Karalistē varētu būt reģistrēts vēsturiski augstākais Covid saslimstības gadījumu skaits.

Ļoti infekciozais JN.1 apakšvariants, kas vēl nav sasniedzis savu maksimumu, Ziemassvētku laikā ir kļuvis par dominējošo vīrusa celmu, un tagad tas veido vairāk nekā pusi no Apvienotajā Karalistē reģistrētajiem Covid saslimšanas gadījumiem.

PVO paredz, ka Covid izplatības augšupejošā tendence turpināsies "kādu laiku".