foto: EPA/Scanpix
PVO brīdina par pieaugošu Covid jaunā paveida izplatību visā pasaulē
Marija Van Kerkhove (Maria Van Kerkhove), PVO vadošā pētniece jauno slimību un zoonožu jautājumos.
Esi vesels
2023. gada 21. decembris, 15:01

PVO brīdina par pieaugošu Covid jaunā paveida izplatību visā pasaulē

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir klasificējusi omikrona koronavīrusa celma apakšvariantu JN.1 kā "interesantu variantu", jo tā izplatība strauji pieaug, vēsta BBC. 

JN.1 ir konstatēts daudzās pasaules valstīs, tostarp Indijā, Ķīnā, Apvienotajā Karalistē un ASV. Patlaban risks sabiedrībai ir neliels, un pašreizējās vakcīnas joprojām nodrošina aizsardzību, norāda PVO.

Tomēr tā brīdina, ka šoziem varētu pieaugt Covid un citu infekciju skaits. Arī ziemeļu puslodē pieaug tādu elpceļu vīrusu kā gripa, respiratori sincitiālais vīruss (RSV) un bērnu pneimonija izplatība. 

Pasaules Veselības organizācija (PVO) pašlaik seko līdzi vairākiem ar omikronu saistītiem interesantiem variantiem, tostarp JN.1, tomēr neviens no tiem nav uzskatāms par bīstamu. 

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra datiem tas pašlaik ir visstraujāk izplatītais variants Amerikas Savienotajās Valstīs, kas veido 15-29 % no inficēšanās gadījumiem.

Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūra apgalvo, ka JN.1 pašlaik veido aptuveni 7 % pozitīvo Covid testu, kas analizēti laboratorijā. Tā paziņoja, ka turpinās uzraudzīt visus pieejamos datus par šo un citiem variantiem.

JN.1 strauji izplatās visos reģionos, iespējams, tāpēc, ka salīdzinājumā ar BA.2.86 variantu, no kura tas cēlies, tam ir papildu mutācija smailes proteīnā.

"Paredzams, ka šis variants var izraisīt Sars-Cov-2 [koronavīrusa] gadījumu skaita pieaugumu citu vīrusu un baktēriju infekciju uzliesmojuma apstākļos, īpaši valstīs, kurās sākas ziemas sezona," teikts PVO riska novērtējumā.

PVO norāda, ka joprojām ir ierobežoti pierādījumi par to, cik lielā mērā JN.1 spēj apiet imunitāti, ko nodrošina vakcīnas.