foto: Evija Trifanova/LETA
Latvijā pieejama jaunas Covid-19 vakcīnas. Kas par tām būtu jāzina?!
Latvijā strauji pieaug ar Covid-19 stacionēto pacientu skaits.
Runā speciālists
2023. gada 20. decembris, 06:35

Latvijā pieejama jaunas Covid-19 vakcīnas. Kas par tām būtu jāzina?!

Jauns.lv

Eiropas komisija ir apstirpinājusi jaunas Covid-19 vakcīnas - Nuvaxovid XBB.1.5. Kopš aizvadītās nedēļas tās pieejamas arī Latvijā. Kā uzsver Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) komunikācijas vadītāja Ilze Arāja, vīruss ir mainīgs un jaunās vakcīnas sevišķi pielāgotas šobrīd cirkulējošajiem SARS-CoV-2 vīrusa paveidiem.

Lai gan daudziem Covid -19 saslimšana šķiet tāla pagātne, Latvijā strauji pieaug ar Covid-19 inficēto  un no slimības bojā gājušo pacientu skaits. Aizvadītajā nedēļā slimnīcās stacionēto pacientu skaits sasniedzis 401 (nedēļu iepriekš – 307), tāpat reģistrēti 29 nāves gadījumi (nedēļu iepriekš – 23). Kā norāda Arāja, mirstības rādītāji liecina, ka Covid-19 vīruss bijis pamatcēlonis aptuveni 50% nāvju gadījumu.

“Saslimstības rādītāji aug un šobrīd pārsvarā cirkulē dažādi omikrona paveidi, tomēr situāciju noteikti nevar salīdzināt ar to, kāda tā bija laikā, kad izplatījās delta vīrusa paveids.” norāda eksperte.

Viņa uzsver, ka šobrīd slimības gaita cilvēkiem norit vieglākā formā, un omikrona paveids nav tik “lipīgs” kā delta variants, ko pierāda arī fakts, ka vairums inficēto iespējams ārstēties mājās ģimenes ārsta uzraudzībā, un nav nepieciešama pacienta stacionēšana.

Tomēr, jāņem vērā, ka vīruss ir mainīgs un dažādas rekomendācijas saglabājas, jo sevišķi pacientiem riska grupās – bērniem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām.

Vīrusa mainības dēļ ieviestas arī jaunas Covid-19 vakcīnas - Nuvaxovid XBB.1.5. kas šobrīd pieejamas arī Latvijā. Šīs vakcīnas darbojas tāpat kā oriģinālās vakcīnas, tomēr tās veidotas no nedaudz citādākiem proteīniem, kas palīdzēs ķermeni sagatavot aizsardzībai pret šobrīd cirkulējošajiem SARS-CoV-2 vīrusa paveidiem. Tā satur arī vielu, kas palīdz stiprināt imūno atbildi pret vakcīnu.

Vakcīna pieejama pieaugušajiem un pusaudžiem no 12 gadu vecuma, bet vakcināties īpaši ieteicams pacientiem ar hroniskām slimībām un akūtām augšējo elpceļu infekcijām, jo šiem pacientiem ir augstāks komplikāciju risks, norāda SPKC.

Bez minētās vakcīnas Latvijā pieejamas arī citas šai sezonai pielāgotas Covid-19 vakcīnas kā Comirnaty Omicron XBB.1.5 un BioNTech vakcīnas, un palīdzību vakcīnas izvēlē var vaicāt ģimenes ārstam.  

Kā liecina SPKC dari, šajā sezonā pret Covid-19 ar valsts apmaksāto vakcīnu vakcinējušies jau aptuveni 27 tūkstoši iedzīvotāju.