foto: scanpix
ASV Slimību kontroles centra direktore dalās viedoklī, vai pneimonijas Ķīnā ir izraisījis jauns vīruss
Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) direktore Mendija Koena.
Esi vesels
2023. gada 2. decembris, 07:08

ASV Slimību kontroles centra direktore dalās viedoklī, vai pneimonijas Ķīnā ir izraisījis jauns vīruss

Jauns.lv

Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) direktore Mendija Koena uzskata, ka elpceļu infekciju skaita pieaugums mazu bērnu vidū Ķīnā nav iemesls satraukumam. 

Bērnu saslimstības ar elpceļu slimībām, tostarp pneimoniju, straujais pieaugums Ķīnā ir izraisījis atmiņas par Covid-19 pandēmijas sākumposmu.

Taču ceturtdien, 30. novembrī, uzstājoties ASV Enerģētikas un tirdzniecības palātas Uzraudzības un izmeklēšanas apakškomitejā, Koena sacīja, ka viņas aģentūra ir pārliecināta, ka šīs saslimšanas izraisa zināmi patogēni, piemēram, gripa vai respiratori sincitiālais vīruss (RSV).

„Mēs uzskatām, ka nekāda jauna patogēna nav. Saslimšanas gadījumi ir saistīti ar jau esošajiem vīrusiem, kas ziemas periodā cirkulē aktīvāk. Tāpat jāuzsver, ka COvid pandēmijas laikā bērniem neizveidojās imunitāte pret lielāko daļu parasto elpceļu vīrusu, tad nu šie patogēni atgriezušies ar uzliesmojumu,” teic Koena.

Elpceļu slimību pieaugums ir vērojams galvenokārt Ķīnas ziemeļu daļā. Ir saņemti ziņojumi par slimnīcām, kas pārpildītas ar slimiem bērniem.

Ķīnas veselības aizsardzības amatpersonas ir paziņojušas, ka tās strādā, lai palielinātu veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju pieejamību un palielinātu medikamentu piegādi, vienlaikus iesakot vecākiem, kuru bērni slimo ar jaunām saslimšanām, izvairīties no došanās uz slimnīcām, jo gaidīšanas laiks ir ilgs un pastāv krustenisko infekciju risks.

Ķīnas ārlietu ministrs Vans I trešdien ANO žurnālistiem sacīja, ka uzplūds ir kopēja problēma un "ir efektīvi kontrolēts".

Tikmēr Taivānas Veselības ministrija ceturtdien aicināja vecāka gadagājuma cilvēkus un cilvēkus ar vāju imunitāti izvairīties no ceļojumiem uz Ķīnu. Tā piebilda, ka, ja ceļojums ir nepieciešams, cilvēkiem pirms došanās uz turieni būtu jāveic vakcinācija pret gripu un Covid-19. 

Attiecībā uz elpceļu slimībām, kas izplatās visā pasaulē, Dr. Leana Vena, CNN veselības medicīnas eksperte, sacīja, ka, ņemot vērā šobrīd pieejamo informāciju, saslimšanas gadījumu skaita pieaugumam nevajadzētu radīt bažas.

"Starptautisko medicīnas sabiedrību visvairāk satrauktu tas, ja parādītos jauns patogēns, kā tas notika 2019. gada ziemā Covid-19 veidā. Šķiet, ka pašlaik tas tā nav,” piebilda eksperte.