foto: Shutterstock
Eksperts brīdina Eiropu gatavoties ļaunākajam saistībā ar Ķīnas uzliesmojumu
Esi vesels
2023. gada 1. decembris, 16:12

Eksperts brīdina Eiropu gatavoties ļaunākajam saistībā ar Ķīnas uzliesmojumu

Jauns.lv

Pneimonijas uzliesmojums Ķīnā ir pamudinājis veselības ekspertus brīdināt par draudošo uzliesmojumu Eiropā. Šī noslēpumainā elpceļu slimība pašlaik ir pārņēmusi Ķīnu, un slimnīcas ir pārpildītas ar slimiem bērniem, tāpat slēgtas arī skolas.

Šobrīd pastāv bažas, ka slimības uzliesmojums ir skāris arī Eiropu, jo Nīderlandē un Dānijā ir novērots šokējošs pneimonijas gadījumu vilnis bērnu vidū. 

Tikai dažus gadus pēc Covid globālās pandēmijas sākuma cilvēki sāk uztraukties, ka tuvojas jauna pandēmija.

Ņemot vērā šīs pieaugošās bažas, kāds veselības eksperts laikrakstam „Daily Express” ir paziņojis, ka Eiropai ir jāpastiprina profilaktiskie pasākumi, jo veselības aprūpes sistēmu gatavība tikt galā ar šo uzliesmojumu tiek "ignorēta".

Dr. Džozefs Ambani, infekcijas slimību eksperts, sacīja, ka pašlaik par šo "satraucošo" elpceļu slimību nav pietiekami daudz zināms, taču Eiropas veselības aprūpes sistēmām ir jāsagatavojas ļaunākajam.

"Ļoti svarīgi ir saprast, vai tas ir jauns celms vai jau esošā vīrusa mutācija. Šīs zināšanas nosaka mūsu prognozes par tā izplatību un virulenci,” piebilst ārsts. 

Pašlaik Ķīna apgalvo, ka elpceļu saslimšanas cēlonis ir bakteriāla infekcija, RSV, gripas un saaukstēšanās vīrusi, taču pieaug bažas, ka tā nenovērtē situācijas nopietnību.

Infekcijas smagums varētu izrādīties īpaši bīstams Eiropai tās novecojošās sabiedrības dēļ. Kā zināms, pneimonijas simptomi pastiprinās gados vecākiem cilvēkiem, kuri varētu saskarties ar "ievērojamām problēmām", uzskata Dr. Ambani.

Eiropas veselības aprūpes sistēmām jāsāk sagatavoties cīņai ar šo infekciju. Tām ne tikai jāseko līdzi situācijai un jāuztur augsta gatavības pakāpe, bet arī jāpalielina visi centieni, kas pašlaik tiek veikti, lai mazinātu infekcijas ietekmi. 

Pašlaik Pasaules Veselības organizācija (PVO) pārbauda Ķīnas sniegtos datus par pieaugošo slimības uzliesmojumu, savukārt mediķi visā pasaulē uztur paaugstinātu modrību.