foto: AP/Scanpix
Eiropas pilsētas, kuras, visticamāk, vissmagāk cietīs no Ķīnas noslēpumainā "pneimonijas" uzliesmojuma
Esi vesels
2023. gada 30. novembris, 14:40

Eiropas pilsētas, kuras, visticamāk, vissmagāk cietīs no Ķīnas noslēpumainā "pneimonijas" uzliesmojuma

Jauns.lv

Vienā no Eiropas valstīm – Nīderlandē, jau novērots straujš "pneimonijas" gadījumu skaita pieaugums bērnu vidū kopš uzliesmojuma Ķīnā. Taču uzliesmojums ir izraisījis lielas bažas par vīrusa izplatīšanos vēl četrās Eiropas valstu pilsētās.

Pneimoniju uzliesmojums, kas uzrāda satraucošu līdzību ar to, kā sākās Covid -19, ir bijis strīdus centrā, kopš slimnīcas Ķīnā pirmo reizi "pārpildīja" slimie bērni.

Veselības eksperte Dr. Veronika Matutīte brīdina, ka dažas Eiropas pilsētas tiks skartas vairāk nekā citas, un eksperti tās rūpīgi uzrauga. 

Matutīte prognozēja, ka Londona, Parīze, Frankfurte un Amsterdama "var būt pirmie slimības izplatīšanās punkti Eiropā". Pamatojums ir tāds, ka šīs vietas ir "lielas, blīvi apdzīvotas teritorijas" un "tranzītmezgli" pārējai pasaulei.

"Iespējamība, ka slimības uzliesmojums sasniegs Eiropu, ir cieši saistīta ar globālo ceļošanas dinamiku,” viņa uzsvēra. 

Lidostas tādās pilsētās kā Londona, Parīze, Frankfurte un Amsterdama, kas ir pazīstamas ar saviem plašajiem globālajiem sakariem, var būt pirmie slimības izplatīšanās punkti Eiropā.

Šīs pilsētas nav tikai tranzīta mezgli, tajās atrodas arī lielas, blīvi apdzīvotas teritorijas, kas var veicināt elpceļu infekciju izplatīšanos.

Amsterdamā pēdējās dienās jau novērots pneimonijas gadījumu skaita pieaugums, jo Nīderlandes Veselības pakalpojumu pētniecības institūts atklāja, ka pagājušajā nedēļā 80 no katriem 100 000 bērniem vecumā no pieciem līdz 14 gadiem tika diagnosticēta šī elpceļu saslimšana.

Pagaidām valsts amatpersonas nav spējušas izskaidrot, kāpēc šie skaitļi pieaug tik strauji.

Dr. Matutīte ieteica Eiropai rūpīgi uzraudzīt iebraucējus un domāt par "skrīninga procedūru ieviešanu", lai palīdzētu atklāt un ierobežot iespējamos draudus.

Kāds ir konteksts:

Slimnīcas Ķīnā ir pārpildītas ar pneimonijas gadījumiem bērnu vidū. Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir pieprasījusi no Ķīnas amatpersonām vairāk informācijas par elpošanas ceļu slimību un pneimonijas gadījumu skaita pieaugumu bērnu vidū.

Pagājušajā nedēļā preses konferencē Ķīnas Nacionālās veselības komisijas amatpersonas ziņoja par elpceļu slimību skaita pieaugumu, teikts PVO trešdienas paziņojumā.

"Ķīnas iestādes šo pieaugumu skaidro ar COVID-19 ierobežojumu atcelšanu un zināmu patogēnu, piemēram, gripas, mycoplasma pneumoniae (izplatīta bakteriāla infekcija, kas parasti skar mazus bērnus), respiratorā sincitiālā vīrusa (RSV) un SARS-CoV-2 (vīrusa, kas izraisa COVID-19), izplatību," norādīja PVO.

Organizācija norāda, ka valsts ziemeļos ir ziņots arī par nediagnosticētas bērnu pneimonijas gadījumiem, taču nav skaidrs, vai tie ir saistīti ar elpceļu infekcijām.

Saskaņā ar Starptautiskās Infekcijas slimību biedrības (International Society for Infectious Diseases' Program for Monitoring Emerging Diseases, pazīstama kā ProMED) datiem, plašsaziņas līdzekļos tiek ziņots par "plaši izplatītu nediagnosticētas elpceļu slimības uzliesmojumu vairākos Ķīnas reģionos".

ProMED apgalvo, ka gaida papildu informāciju par slimības apmēriem, taču ir pāragri izteikt jebkādas prognozes vai spekulācijas.