foto: Shutterstock
Vai pretnovecošanās līdzekļi ir tavas naudas vērti? Ko tie patiesībā dara ar ādu?
Runā speciālists
2023. gada 24. novembris, 13:21

Vai pretnovecošanās līdzekļi ir tavas naudas vērti? Ko tie patiesībā dara ar ādu?

Jauns.lv

Ko zinātnē balstīts skatījums vēsta par populārākajiem pretnovecošanās kosmētikas līdzekļiem, kādu efektu varam no tiem sagaidīt, un, visbeidzot – cik ļoti varam paļauties uz iesaiņojuma rakstītajiem solījumiem? 

Šķiet, ka ar pretnovecošanās krēmiem dažkārt ir līdzīgi kā ar drastiskām diētām – ja tās sola svara zudumu, piemēram, 10 kilogramus nedēļā, tad, neprātīgs tievēt gribētājs var veikli sarēķināt, ka pēc pusgada būs zaudēti veseli 60! Tāpat arī nereāli kosmētikas līdzekļu solījumi sola pagriezt pulksteni atpakaļ jaunības un pat bērnības virzienā, taču tas īsti nebūs iespējams un arī zinātnē balstīti argumenti apstiprinās – ādu var kopt un palīdzēt tai būt veselīgai, tomēr mūžīgi saglabāt to jauneklīgu vai pat padarīt vecāka gadagājuma cilvēka ādu kā pusaudzim, lietojot vairāk, ilgāk un dārgāku krēmu vai koncentrātu nebūs iespējams. Tieši tāpat, kā veselu gadu ieturot kādu drastisku diētu, nesvērsim 10 kilogramu bijušo simts vietā! 

Kā bieži vien rodas “drošs” un “klīniskos pētījumos pierādīts”? 

Pretnovecošanās produktu reklāmās bieži atsaucas uz klīniskiem pētījumiem.  Tas var likt domāt, ka šie līdzekļi ir jūsu naudas vērti. Taču visbiežāk tie ir tikai daži spēcīgi placebo kontrolēti, randomizēti pētījumi – un vēl mazāk tādu, ko nav sponsorējis konkrētais zīmols. Jāpiezīmē gan, ka kāda zīmola atbalsts pētniecībai ne vienmēr liecina par nekritisku pieeju (zinātnē publikācijām vienmēr ir jānorāda arī atlīdzības faktors), taču pilnībā izslēgt biznesa intereses tādā gadījumā nevar, nu, kaut vai tikai pētniecības tēmas izvēlē. 

Vēl viena būtiska pazīme, ko nereti redzam krēmu aprakstos, ir dažādi sertifikāti un norādes par drošumu, kā arī atzīmes, ka kosmētikas testēšanā netiek izmantoti dzīvnieki. Nekritiskam patērētājam tas var šķist kā efektivitātes pierādījums, kas tā nav. Šādas norādes liecina par, piemēram, izmantoto izejvielu izcelsmi, vai arī, ka līdzeklis ir drošs lietošanai un citiem parametriem. 

Kopsavelkot – runājot par kosmetoloģijas jomu, lielākoties par zīmola efektivitātes apliecinājumu izmanto lietotāju novērojumus un viņu subjektīvu priekšstatu par izskata uzlabojumu, nevis pierādījumus, kas gūti laboratorijās. “Pirmajiem nav ne vainas, taču ideālā gadījumā būtu vajadzīgi abi,” stāsta “Mēness aptiekas” farmaceite Daiva Āboliņa.

Ko vēsta pētījumi

Jaunību saglabāt un atjaunot sološie kosmētikas līdzekļi parasti kombinē konkrētas sastāvdaļas, papildinot tās ar citām sastāvdaļām, kas veido katra zīmola oriģinalitāti noteiktā produktu grupā. Līdzīgi kā pavāri, cepot kūku – tajā noteikti būs olas, milti, cukurs, bet atšķirīgumu un, šai gadījumā, garšu nodrošinās, piemēram, mellenes, zemenes, šokolāde vai kas cits.

Pārskatīsim būtiskākās pretnovecošanās līdzekļu sastāvdaļas!
Vispirms jāmin, ka ādas jaunības saglabāšanā un iespējami ilgākā uzturēšanā “zelta standarts” ir saules aizsarglīdzekļi un retinoli.

“Tādi produkti kā alfa hidroksiskābes (AHA) un antioksidanti, piemēram, C vitamīns, varētu nedaudz ietekmēt ādas ar novecošanās pazīmēm izskatu. Taču dati par tiem nav tik pārliecinoši kā par retinoīdiem un saules aizsarglīdzekļiem.

Daudzu mitrinošo līdzekļu sastāvdaļām, piemēram, keramīdiem vai tā saucamajam dabiskajam mitrinātājfaktoram, ir vairāk teorētiska nevis pierādīta efektivitāte. Hialuronskābei, spēcīgam ādas mitrinātājam, ir veikti placebo kontrolēti randomizēti pētījumi, kas apliecina ādas elastības uzlabošanos un tās izlīdzināšanos, taču šādu pētījumi ir maz un tie ir ražotāju atbalstīti.

Paturiet prātā, ka neviens no šiem produktiem nav jaunības eliksīrs. Bet, ja jūs nospraužat reālus mērķus, ietverot lokāli pielietojamas metodes un koncentrējieties uz profilaksi, jūs patiešām varat iegūt veselīgāku un gludāku ādu, uzsver farmaceite.

Nākamā lapa: Parunāsim par retinoīdiem!