foto: Shutterstock
Piecas mutes vēža brīdinājuma pazīmes, kuras, pēc ekspertu domām, nevajadzētu ignorēt
Esi vesels
2023. gada 10. novembris, 06:44

Piecas mutes vēža brīdinājuma pazīmes, kuras, pēc ekspertu domām, nevajadzētu ignorēt

Jauns.lv

Lielbritānijā mutes vēža gadījumu un nāves gadījumu skaits no šī vēža ir lielāks nekā jebkad agrāk. Saskaņā ar jaunākajiem mutes veselības fonda datiem, kas apkopoti novembrī, gadā Apvienotajā Karalistē ir reģistrēti 9860 mutes vēža gadījumi, kas ir par 47 % vairāk nekā pēdējo 10 gadu laikā.

Šī slimība katru gadu Lielbritānijā prasa vairāk nekā 3000 cilvēku dzīvību - bieži vien tāpēc, ka tā tiek diagnosticēta novēloti. 

Kādas ir brīdinājuma pazīmes? 

Galvenās brīdinājuma pazīmes, kurām vajadzētu pievērst uzmanību, ir šādas:

  • Mutes čūlas, kas nesadzīst trīs mēnešu laikā
  • Jebkāds neizskaidrojams pietūkums mutē vai ap to
  • Jebkādi sarkani vai balti plankumi mutē
  • Apgrūtināta rīšana
  • Aizsmakusi balss vai grūtības runāt

Vai mutes vēzi ir iespējams novērst? 

Vīriešiem ir nedaudz lielāka iespēja saslimt ar mutes vēzi (67% gadījumu ir vīrieši), un risks pieaug arī ar vecumu - 78% gadījumu ir vecāki par 55 gadiem, taču ar mutes vēzi var saslimt jebkurš, un ne vienmēr ir skaidrs, kāpēc. Tomēr ir zināms, ka dažas lietas palielina risku, tāpēc izvairīšanās no tām varētu palīdzēt.

Galvenie riska faktori ir "smēķēšana vai tabakas košļāšana un alkohola lietošana", savukārt ar lielāku saslimstību ar mutes vēzi ir saistīti arī daži cilvēka papilomas vīrusa (HPV) infekcijas veidi mutē.

Saskaņā ar NHS sniegto informāciju sauļošanās solārijos var izraisīt ādas vēzi ap lūpām, un arī cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu var būt pakļauti lielākam riskam. Veselīgs dzīvesveids, sabalansēts, pilnvērtīgs uzturs un regulāras fiziskās aktivitātes var palīdzēt samazināt vispārējo vēža risku, taču joprojām ļoti svarīgi ir apzināties agrīnās brīdinājuma pazīmes un regulāri veikt zobu pārbaudi pie zobārsta.