foto: Privātais arhīvs
Onkoloģe par krūts vēža ārstēšanu Latvijā: "Vienāda terapija visiem ir pagātne!"
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ķīmijterapijas dienas stacionāra onkoloģe ķīmijterapeite, asoc. profesore Alinta Hegmane
Dzīvības loterija
2023. gada 31. oktobris, 12:05

Onkoloģe par krūts vēža ārstēšanu Latvijā: "Vienāda terapija visiem ir pagātne!"

Jauns.lv

Noslēdzoties Krūts veselības mēnesim, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ķīmijterapijas dienas stacionāra onkoloģe ķīmijterapeite, asoc. profesore Alinta Hegmane uzsver: Austrumu slimnīcas ārsti īsteno virzību uz personalizētu vēža ārstēšanu krūts vēža pacientiem. Šāda pieeja nozīmē – īstā terapija īstajam pacientam īstajā laikā, jo “vienāda terapija visiem ir pagātne”.

Multidisciplinārās sanāksmēs, sadarbojoties dažādu specialitāšu ārstiem – diagnostiskajiem un terapeitiskajiem radiologiem, onkologiem ķīmijterapeitiem, krūts ķirurgiem, mikroķirurgiem, patologiem un medicīnas ģenētiķiem –, tiek analizēti pacientu izmeklējumu dati,  lai vienotos par kopīgu redzējumu un efektīvāko ārstēšanas taktiku ikvienam krūts vēža pacientam.

Asoc. profesore Alinta Hegmane: “Esmu gandarīta, ka, noslēdzot Krūts veselības mēneša aktivitātes, varam lepoties ar izdarīto. Mūsu slimnīcā katra pacienta izmeklējumu dati, kam apstiprināta krūts vēža diagnoze, tiek apspriesti multidisciplinārā sanāksmē. Tiek pilnveidotas diagnostikas iespējas, tajā skaitā – molekulārā diagnostika. Ir pieejami ģenētiskie testi riska novērtēšanai un individualizētai ārstēšanas izvēlei. Un, lai gan esam ierobežoti nepietiekama finansējuma ietvarā, nākotnes redzējums krūts vēža pacientu ārstēšanai ir skaidrs – esam ceļā uz efektīvu mērķētu terapiju ikvienam pacientam.”

Krūts vēža diagnostikas un ārstēšanas aktualitātes 

Patlaban pacientiem ar aizdomām par krūts vēzi vienas vizītes laikā un tajā pašā dienā tiek nodrošināta gan vizīte pie krūts ķirurga, gan visi nepieciešamie krūts izmeklējumi, ieskaitot biopsiju, ja tas ir nepieciešams diagnozes precizēšanai.

Salīdzinot 2022. gada pirmo sešu mēnešu rezultātus ar tādu pašu laika periodu 2023. gadā,  Krūts veselības centrā veikto izmeklējumu skaits ir audzis par 20%. Savukārt pacientiem ar aizdomām par pārmantotu krūts vēzi ir pieejamas ģenētiķa konsultācijas un izmeklējumi, kas ļauj individualizēt krūts vēža ārstēšanas taktiku, izvēloties operācijas veidu, piedāvājot risku mazinošas operācijas, specifiskus izmeklējumus, tāpat šiem pacientiem ir efektīvas mērķterapijas zāles.

Krūts veselības centra krūts vienībā veiksmīgi darbojas krūts vēža māsa un koordinators,  kas palīdz pacientam pierakstīties uz papildu izmeklējumiem un/vai uz vizīti pie ārsta, atgādina par pieraksta laikiem, atbild uz pacientu jautājumiem un sniedz visu nepieciešamo atbalstu, būtiski atvieglojot pacienta klīnisko ceļu. Pašlaik krūts vēža māsa un koordinators konsultē un palīdz galvenokārt pirmreizējiem pacientiem, tomēr nākotnē atbilstoši krūts vēža pacientu skaitam būtu nepieciešamas vismaz divas māsas un divi koordinatori, lai pakalpojums būtu pieejams visiem krūts vēža pacientiem.

Krūts ķirurģijas nodaļā šogad krūts ķirurgi veikuši jau 180 krūts rekonstrukcijas operācijas. Pacientiem, kuriem krūts vēzis tiek atklāts agrīni, tiek nodrošinātas efektīvas un mūsdienīgas ķīmijterapijas zāles. Tāpat pacienti ar agresīvāko krūts vēža apakštipu (trīskārši negatīvo) var saņemt arī imūnterapiju, ko nodrošina farmācijas kompānijas pacientu pieejamības programma. Imūnterapiju saņem 24 pacientes mūsu slimnīcā. 

Kas ir molekulārais tests Oncotype DX, un kāpēc tas nepieciešams?

Pēcoperācijas ķīmijterapija pacientiem ar agrīnu krūts vēzi samazina slimības atkārtošanās un nāves risku. Standarta klīniskie un patoloģiskie raksturlielumi (audzēja izmērs, diferenciācijas pakāpe, proliferācijas indekss) neļauj precīzi atlasīt HR+, HER2- pacientus, kuriem būs ieguvums no pēcoperācijas ķīmijterapijas papildu hormonterapijai. Ķīmijterapija saistīta ar nopietnām īstermiņa (neirokognitīva disfunkcija, matu izkrišana, vājums, nespēks,  sāpes muskuļos, slikta dūša un vemšana, febrila neitropēnija, trombocitopēnija, sepse) un ilgtermiņa (smaga neiropātija, sirds mazspēja, priekšlaicīga menopauze, leikozes) blaknēm. 

 “Zinām, ka ķīmijterapija negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti, bet vienlaikus tieši ķīmijterapija nodrošina dzīvildzi. Oncotype DX analīzes ļauj identificēt pacientes, kurām patiešām ir ieguvums no ķīmijterapijas, vienlaikus ļaujot vismaz 60% pacientu izvairīties no liekas, toksiskas terapijas, kas samazina dzīves kvalitāti, bet palielina ilgstošu darba nespēju un invaliditāti. Tādēļ Oncotype DX tiek rekomendēts starptautiskās vadlīnijās (St. Gallen rekomendācijas, NCCN, ASCO) un tiek apmaksāts vairākumā  Eiropas Savienības dalībvalstu, tajā skaitā Igaunijā. Latvijā krūts vēža pacientēm par testu 3000 eiro ir jāmaksā pašām. Tādēļ Austrumu slimnīca kā vienu no pilotprojektiem iesniedza Oncotype DX testa nodrošināšanu pacientēm ar krūts vēzi Nacionālā veselības dienesta projekta “Veselības aprūpes pakalpojumu modeļu attīstības laboratorija” ietvaros,” skaidro asoc. profesore A. Hegmane.

Ik gadu Latvijā un visā pasaulē oktobris tiek atzīmēts kā krūts veselības mēnesis. Tā mērķis ir veicināt izpratni par krūšu veselību un krūts vēža profilaksi.