foto: AFP/Scanpix
Eiropas slimību profilakses un kontroles centra direktores paziņojums par pašreizējo situāciju gripas, RSV un COVID-19 jomā
Eiropas slimību profilakses un kontroles centra direktore Andrea Ammona.
Esi vesels
2023. gada 22. septembris, 11:35

Eiropas slimību profilakses un kontroles centra direktores paziņojums par pašreizējo situāciju gripas, RSV un COVID-19 jomā

Jauns.lv

"Eiropā drīzumā sāksies rudens un ziema, kad gaidāma sezonālās gripas un respiratori sincitiālais vīrusa (RSV) atdzimšana. Mēs arī novērojam nelielu SARS-CoV-2 izplatības pieaugumu ES/EEZ, un paredzam, ka tuvākajos mēnešos notiks visu trīs vīrusu kopīga cirkulācija. Tādēļ ir jāuzsver vakcinācijas un citu sabiedrības veselības aizsardzības pasākumu nozīme, lai aizsargātu cilvēku veselību," paziņojumā uzsver Eiropas slimību profilakses un kontroles centra direktore Andrea Ammona. 

Septembra sākumā vairāk nekā puse ES/EEZ valstu ziņoja par SARS-CoV-2 vīrusa izplatības pieaugumu. Šo pieaugumu, visticamāk, veicināja tādi faktori kā vasaras mēnešos pieaugošais ceļojumu skaits un lieli pulcēšanās pasākumi, kā arī imunitātes pret infekciju pavājināšanās pēc ilgā zemas vīrusa cirkulācijas perioda.

Īpaši svarīgi ir rūpīgi sekot līdzi COVID-19 izplatībai vecāka gadagājuma cilvēku vidū. No 16 valstīm, kas sniegušas datus par saslimšanas gadījumu skaitu atkarībā no vecuma, deviņās valstīs saslimšanas gadījumu skaits ir pieaudzis 80 gadus vecu un vecāku cilvēku vidū, bet 12 valstīs - 65 gadus vecu un vecāku cilvēku vidū.

COVID-19 nāves gadījumu skaits absolūtā izteiksmē joprojām ir zems salīdzinājumā ar pandēmijas sākumā reģistrēto līmeni. Tomēr četras no 12 ES/EEZ valstīm, kurās ir dati par nāves gadījumiem atkarībā no vecuma, ir ziņojušas par nelielu, nesen notikušu nāves gadījumu skaita pieaugumu 65 gadus vecu un vecāku cilvēku vidū.

Būtiski ir tas, ka SARS-CoV-2 joprojām spēj iegūt mutācijas, kas var veicināt tā tālāku cirkulāciju neprognozējamā laikā visa gada garumā. Novērotais SARS-CoV-2 izplatības pieaugums sakrīt ar radniecīgu Omicron apakšlīniju grupas, ko dēvē par XBB.1.5 līdzīgiem variantiem ar F456L mutāciju, parādīšanos un dominēšanu.

Pagaidām nekas neliecina, ka inficēšanās ar šiem variantiem varētu izraisīt smagākas slimības vai padarīt vakcīnas mazāk efektīvas pret smagām slimībām, salīdzinot ar iepriekš cirkulējošajiem variantiem.  Tomēr gados vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar pamatslimībām joprojām ir lielāks smagu seku risks, ja viņi inficējas.

Daudzās valstīs ir palielinājies arī to cilvēku skaits, kas vēršas pie ārsta ar gripai līdzīgiem simptomiem, un pašreizējais līmenis ir salīdzināms ar pagājušā gada to pašu periodu.

Ir svarīgi, lai prioritārās grupas tiktu vakcinētas pret COVID-19 un gripu saskaņā ar valsts ieteikumiem, un būtu jāapsver kombinētas rudens vakcinācijas kampaņas. Galvenā uzmanība būtu jāpievērš vakcinācijai cilvēkiem, kuriem ir lielāks gripas un COVID-19 izraisītu smagu saslimšanu risks, tostarp gados vecākiem cilvēkiem, cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu un pamatslimībām neatkarīgi no vecuma, kā arī grūtniecēm.

"Valstīm jāseko ne tikai SARS-CoV-2, bet arī tam, kā gripas un RSV vīrusi izplatās sezonas laikā un kā tie ietekmē cilvēkus un veselības aprūpes sistēmas.  Ziņošana par šiem rezultātiem ECDC palīdzēs mums labāk izprast šo līdzās cirkulējošo respiratoro vīrusu ietekmi un vēl vairāk nostiprināt mūsu profilakses un kontroles pasākumus,” uzsver ECDC direktore.