3dienas
1stundas
30minūtes
27sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Jauna plaušu vēža vakcīna varētu gandrīz uz pusi samazināt risku nomirt no slimības
foto: Shutterstock
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Esi vesels

Jauna plaušu vēža vakcīna varētu gandrīz uz pusi samazināt risku nomirt no slimības

Jauns.lv

Francijas biotehnoloģiju uzņēmums paziņoja, ka tā ražotā vakcīna pret vēzi ir efektīva, samazinot nāves risku cilvēkiem ar dažiem plaušu vēža veidiem par 41 %.

Francijas biotehnoloģiju uzņēmums ir pierādījis, ka jauna vakcīna uzlabo izdzīvošanas ilgumu cilvēkiem, kas slimo ar noteiktiem plaušu vēža veidiem.

Ir pierādīts, ka Ose Immunotherapeutics Tedopi vakcīna ir efektīva, samazinot mirstību no dažiem plaušu vēža veidiem, teikts uzņēmuma pirmdienas paziņojumā.

Plaušu vēzis ir galvenais ar vēzi saistīto nāves gadījumu cēlonis Eiropā un ASV.

Žurnālā Annals of Oncology tika publicēti 3. fāzes klīniskā pētījuma rezultāti, lai novērtētu vakcīnas terapeitiskos ieguvumus, kas ir pēdējais solis pirms zāļu laišanas tirgū.

Vakcīna tika ievadīta pacientiem ar progresējušu nesmalto šūnu plaušu vēzi (NSCLC jeb adenokarcinomu), kas ir visizplatītākais plaušu vēža veids un kas "parasti ir mazāk jutīgs pret ķīmijterapiju un staru terapiju", kā norāda ASV Vēža institūts.

Nāves riska samazināšanās par 41%

Pētījumā deviņās Eiropas valstīs un Amerikas Savienotajās Valstīs piedalījās 219 pacienti, kuri visi bija rezistenti pret citu ārstēšanu. No tiem 139 pacienti saņēma vakcīnu un 80 - ķīmijterapiju.

Pacientiem, kuri saņēma Tedopi, bija ievērojami augstāks izdzīvošanas rādītājs un labāka dzīves kvalitāte nekā tiem, kuri saņēma ķīmijterapiju.

"Tika novērots ievērojams nāves riska samazinājums par 41%, kas bija saistīts ar uzlabotu panesamības rādītāju un saglabājušos dzīves kvalitāti," paziņojumā teica pētījuma vadošais autors, profesors Bendžamins Besse no Gustava Rusī institūta.

Šajā pētījumā Ose Immunotherapeutics vakcīna tika izmantota kā trešās līnijas terapija, kas nozīmē, ka pacienti jau bija saņēmuši divas citas terapijas.

"Neapšaubāmi ir pamatoti veikt turpmāku novērtēšanu progresējuša un metastātiska NSCLC otrās līnijas ārstēšanā, lai šo vēža vakcīnu potenciāli padarītu pieejamu grūti ārstējamiem pacientiem, kuriem ir neveiksmes un lielas medicīniskās vajadzības," piebilda Besse.

Tedopi vakcīna ir efektīva pacientiem ar HLA-A2 gēnu, kas sastopams aptuveni pusē populācijas, norāda Ose Immunotherapeutics.

Sākotnēji to lieto ik pēc trim nedēļām, pēc tam vienu gadu ik pēc astoņām nedēļām un pēc tam ik pēc 12 nedēļām.

Uzņēmuma izpilddirektors Nikolā Poirjē sacīja, ka nesenie dažādu pētījumu rezultāti "izgaismo šīs jaunās terapeitisko vakcīnu klases daudzsološo potenciālu".