foto: Shutterstock
No vēža līdz HIV: dažu nopietnu slimību pazīmes var meklēt savā mutē
Esi vesels
2023. gada 12. septembris, 07:13

No vēža līdz HIV: dažu nopietnu slimību pazīmes var meklēt savā mutē

Jauns.lv

Cik daudz jūs patiesībā zināt par savu muti un to, ko tā liecina par jūsu vispārējo veselības stāvokli? Kā norāda zobārsts Dr. Džons Hjūits, lielākā daļa cilvēku nezina par slimībām, ko var pamanīt mutē. Nereti tieši zobārsts ir pirmais speciālists, kurš var pamanīt nopietnas problēmas. 

Hjūits dalās ar dažām slimībām, par kurām var liecināt mutes, smaganu un mēles stāvoklis. 

1. HIV

Čūlas uz lūpām, vaigu iekšpusē vai uz smaganām, kas ilgstoši nepazūd, var liecināt par Cilvēka imūndeficīta vīrusu jeb HIV. Lai gan HIV joprojām iespējams izārstēt, ir pieejami ļoti efektīvi medikamenti, kas ļauj lielākajai daļai cilvēku ar šo vīrusu nodzīvot ilgu un veselīgu dzīvi, ja vien vīruss tiek savlaicīgi atklāts. Zobārsts norāda, ka mutes dobuma bojājumi tiek konstatēti 70-90 % HIV pozitīvo pacientu mutē. „Tas tā ir tāpēc, ka pacientiem ar HIV ir ļoti novājināta imūnsistēma, un mutes dobums ir pakļauts lielākam infekciju riskam,” komentē Hjūits. 

2. Diabēts

Diabēts ir nopietna slimība, kas izraisa bīstami augstu cukura līmeni asinīs. Biežākie simptomi ir nepieciešamība apmeklēt tualeti vairāk nekā parasti, svara zudums un nogurums, taču arī tava elpa var liecināt par slimības klātbūtni. „Neārstēta diabēta slimnieka elpa var būt gan mazliet saldena, gan atgādināt acetona smaku,” uzsver zobārsts. Diabēta pacientu elpa rodas vielmaiņas traucējumu rezultātā, jo paaugstināta cukura līmeņa dēļ mainās arī gļotādu stāvoklis. Arī pie noteiktām vairogdziedzera saslimšanām viens no simptomiem mēdz būt slikta elpa tieši tāpat kā smagu aknu slimību gadījumos, kad jau ir attīstījusies aknu mazspēja un orgāns vairs neveic atindēšanas funkciju. Gan aknu, gan nieru mazspējas slimnieku elpai mēdz būt īpatnējs, salkans aromāts.

3. Smaganu slimības

Mazliet asiņojošas smaganas pēc zobu tīrīšanas un diegošanas varētu likties ne pārāk satraucošas, taču tās nedrīkst ignorēt. Asiņošana mazgāšanas laikā, pietūkušas vai sarkanas smaganas var liecināt par nopietnu smaganu slimību. Tā ne tikai var izraisīt zobu zudumu, bet arī aizvien vairāk pierādījumu liecina, ka šī slimība ir saistīta ar tādām dzīvībai bīstamām slimībām kā demence un sirds slimības.

4. Leikēmija

Pietūkušas, asiņainas un iekaisušas smaganas var būt arī asins vēža veida, ko sauc par leikēmiju, pazīme. Tāpat līdztekus smaganu asiņošanai var būt čūlas mutē, nepārejoši iekaisuši lūpu kaktiņi, pietūkuši limfmezgli kakla vai žokļa rajonā. Akūtas leikēmijas gadījumā smaganas var ne vien asiņot, bet arī palielināties un piepampt. Tāpat iespējams novērot izteikti spēcīgu asiņošanu pat pie neliela ievainojuma.