Kā šobrīd klājas Austrim, kuram veica aknu transplantāciju
Šobrīd Austris apmeklē fizioterapeita nodarbības, kur turpina attīstīt un nostabilizēt sava ķermeņa muskulatūru. Medicīnas pārbaudes liecina par atlabšanu.
Esi vesels
2017. gada 9. februāris, 07:08

Kā šobrīd klājas Austrim, kuram veica aknu transplantāciju

Jauns.lv

Iecavnieks Austris Augusts (25), kurš pagājušā gada nogalē Tartu slimnīcā pārcieta smagu aknu transplantācijas operāciju, jau vairāk kā mēnesi ir atpakaļ Latvijā. Savu atlabšanu puisis joprojām dokumentē, filmējot aizraujošus video. Sarunā ar portālu Kasjauns.lv Austris stāsta, kā sokas ar atgriešanos ierastajā dzīves ritmā.

No trūkstošiem 40 000 eiro, kuri bija nepieciešami transplantācijai, Austris Augusts ar sabiedrības, draugu un mediju atbalstu tika gan pie naudas, gan operācijas. Dievticīgā jaunieša cīņai ar smago, iedzimto kaiti līdzi sekot varēja visa Latvija – puisis regulāri dalījās savās pārdomās un piedzīvojumos, publicējot video sociālajos tīklos Facebook un Youtube.

Grūti pierast pie mājām

“Ar atveseļošanās procesiem viss norit labi. Kopš pēdējās ārstu pārbaudes viena medikamenta deva ir samazināta par 1 miligramu, kas ir gana daudz. Šobrīd ikdienā lietoju 8 dažādus medikamentus,” stāsta Austris.

“Lēnām, tiešām lēnām atgūstu spēkus. Pirmā nedēļa mājās bija patīkama, bet nebija tik viegli kā varētu domāt, bija jāpierod pie gultas un krēsliem, jo tas viss ir citādāk kā slimnīcā. Līdzīgi arī ar ēdienu – mājās esot, es un mani vecāki par to gādā, bet slimnīcā viss bija kā uz paplātes,” pārdomās dalās puisis.

Ar radiem un draugiem pagaidām komunicē internetā

Austris arī pastāsta, ka pagaidām nesteidzas satikties ar saviem paziņām un tuviniekiem: “Radi un draugi saprot gan mani, gan manu situāciju un ar nepacietību gaida kad varēs mani satikt. Ar dažiem jau esmu ticies, bet tikai uz neilgu brīdi. Šādos gadījumos ir labi, ka vairs nav akmens laikmets – ir internets un citi sakaru līdzekļi, kas nodrošina komunikāciju ar tuvajiem cilvēkiem.

Pārbaužu rezultāti kļūst ar vien labāki

Pēc operācijas Tartu slimnīcā un nonākšanas mājās, Austris regulāri dodas uz kaimiņvalsti, lai veiktu medicīniskas apskates.

“Līdz šim pārbaudēs kopumā viss ir noritējis labi un es ticu, ka arī turpmāk viss būs bez sarežģījumiem. Ķirurgs ir apmierināts un priecīgs par veiktās operācijas rezultātu. Varētu teikt ka, katru reizi kad dodos uz pārbaudēm, rezultāti ir labāki un secīgi arī medikamentu daudzumu var samazināt,” teic Austris.

Šobrīd puisis ir uzsācis apmeklēt fizioterapeita nodarbības, kur turpina attīstīt un nostabilizēt sava ķermeņa muskulatūru. "Veicu gan tos vingrinājumus, kurus pildīju vēl slimnīcā esot, gan citus, vēl nopietnākus vingrinājumus," saka Austris. 

Kasjauns.lv/Foto: Edvīns Rakickis, ekrānuzņēmumi no Facebook, Austra Augusta personīgais arhīvs