foto: Publicitātes foto
Rūpējies par ādu Dziesmu un Deju svētku laikā!
BENU Aptiekas farmaceite Liene Graudiņa.
Esi vesels
2023. gada 28. jūnijs, 16:20

Rūpējies par ādu Dziesmu un Deju svētku laikā!

Reklāmas projekts

Dziesmu un Deju svētku skaistās rosības laikā nedrīkstam aizmirst parūpēties par ādas aizsardzību no saules! Esot ārā mēģinājumos un citās aktivitātēs, saules staru iedarbība uz ādu ir ilgstoša un spēcīga, tāpēc īpaši būtiski izvēlēties efektīvu līdzekli ādas aizsardzībai. Turklāt visu jūniju BENU Aptiekās saules kosmētikai lieliskas cenas! Kā izvēlēties sev piemērotākos saules aizsarglīdzekļus, konsultē BENU Aptiekas farmaceite Liene Graudiņa.

Ultravioletie (UV) stari iekļūst dažādos ādas slāņos un veicina oksidatīvo stresu, pigmentu veidošanos, paātrina ādas novecošanos un traucē daudzus citus ādas pašatjaunošanās mehānismus. Turklāt tie var arī izraisīt nelabvēlīgu ādas veidojumu rašanos, ieskaitot ādas vēzi. Pēc ilgstošākas atrašanās saulē āda var kļūt ļoti dehidrēta, sakairināta, apsārtusi un pat sāpīga. Lai arī daudzus no šiem saules negatīvajiem efektiem uzreiz nav iespējams saskatīt un tie var atklāties pat tikai pēc vairākiem gadiem, tomēr ir būtiski ādu, kas ir cilvēka lielākais orgāns, aizsargāt jau tagad, uzsver farmaceite L. Graudiņa.

Kādu saules aizsarglīdzekli izvēlēties?

Šobrīd ir pieejami saules aizsarglīdzekļi ar fizikālajiem jeb minerālajiem un ķīmiskajiem saules aizsargfiltriem. Ir arī atrodami tādi saules aizsarglīdzekļi, kas pasargā ādu no saules kaitīgās iedarbības, veicinot un uzlabojot pašas ādas dabīgo aizsargreakciju un noturību pret saules stariem. 

Minerālie jeb fizikālie aizsargfiltri darbojas kā spogulis, atstarojot UV starus. Minerālie filtri neuzsūcas ādā, paliekot uz tās virskārtas, un tikai atstaro UV starus, tādējādi tiem ir arī mazāks risks izraisīt alerģiskas reakcijas uz ādas. Minerālos filtrus saturošus līdzekļus iesaka lietot bērniem, grūtniecēm, cilvēkiem ar ļoti jutīgu un alerģisku ādu, kā arī tiem, kam ir nepieciešama īpaši augsta aizsardzība pret sauli. Vienīgais mīnuss šiem krēmiem ir tāds, ka tie ir salīdzinoši biezāki, “baltāki” un neuzsūcas ādā tik labi kā līdzekļi, kas satur ķīmiskos aizsargfiltrus. 

Ķīmiskie saules aizsargfiltri. Tie ir visizplatītākie saules aizsargfiltri, un to saturošo līdzekļu klāsts ir ļoti plašs, tādējādi katrs var atrast sev piemērotāko atkarībā no vēlmēm un ādas tipa. Šiem filtriem saskaroties ar UV stariem, notiek ķīmiska reakcija, kas šos UV starus pārvērš siltumā. Mūsdienās daudz tiek ieguldīts un strādāts pie tā, lai arī ķīmiskos aizsargfiltrus saturošie līdzekļi būtu pēc iespējas piemērotāki jutīgai ādai un apvienotu vieglāku krēma konsistenci ar iespējami labāku aizsardzību pret UV stariem, skaidro farmaceite.

Kāds SPF līmenis ir piemērotākais?

Vasaras laikā viens no galvenajiem faktoriem saules aizsargkrēma izvēlē ir ādas fototips (cik gaiša vai tumša ir āda). Gaišo ādas tipu īpašniekiem ieteicams izvēlēties saules aizsargkrēmu ar SPF 50+, jo dabiski viņu āda nav gatava sevi aizsargāt no saules stariem un tā ātri apdeg. Savukārt tiem, kam dabīgi ir tumšāka āda, arī vasaras laikā SPF 30 var būt pietiekams aizsargfaktors. Papildus ādas fototipam SPF stipruma pakāpes izvēli var ietekmēt kādi specifiski ādas stāvokļi. Bērnu ādas aizsardzībai būtu jāizvēlas aizsarglīdzekļi,  kas satur SPF 50+. 

Atceries – skaitlis pie SPF norāda tikai līdzekļa spēju pasargāt ādu no UVB stariem, kas veicina ādas apdegšanu. Lai maksimāli aizsargātu ādu, ir jāpievērš uzmanība tam, vai līdzeklis pasargā arī no UVA stariem, kas rada bojājumus ādas dziļākos slāņos. 

Izvēlies sev ērtāko formu

Lai atrastu sev piemērotāko saules aizsarglīdzekli, ir jāsaprot, kāds ir tavs ādas tips un stāvoklis, uzsver L. Graudiņa. Taukainas sejas ādas gadījumā jāizvēlas pēc iespējas vieglākas konsistences līdzekļi – želejkrēmi vai arī fluīdi. Savukārt sausai ādai tieši pretēji piemērotāki būs biezākas konsistences krēmi.

Izvēloties SPF līdzekli ķermenim, papildus konsistencei jāņem vērā arī tāds faktors kā uzklāšanas veids, piemēram, vai līdzeklis ir sprejs vai krēms tūbiņas formā, tādējādi izvēloties sev ērtāko. Arī ķermeņa saules aizsargkrēmi ir pieejami dažādās konsistencēs, līdz ar to ir jāizvērtē ādas stāvoklis un vēlamais efekts, lai izvēlētos piemērotāko. Izvēloties SPF saturošo līdzekli sejai un ķermenim, dažkārt sanāk eksperimentēt un izmēģināt dažādus veidus, lai saprastu, kāda konsistence un uzklāšanas veids patīk un der tieši tev. 

Svarīgi! Tiem, kam ir ļoti jutīga, alerģiska āda, kā arī grūtniecēm un zīdaiņiem, jāizvēlas līdzekļi, kas satur minerālos saules aizsargfiltrus. 

BENU Aptiekā – īpaši izdevīgi!

Nāc pēc saules aizsargkosmētikas uz sev tuvāko BENU Aptieku – vēl līdz 30. jūnijam atlaides līdz pat 40 % gan saules kosmētikai, gan kosmētikai ādas ikdienas kopšanai. Izvēlies no plašā kosmētikas klāsta, aizsargā savu ādu un palutini to ar kādu sen kārotu serumu, masku vai krēmu, kas ļaus ādai vasarā atgūt mitruma līmeni un mirdzumu! Jautā farmaceitam par sev piemērotāko kosmētikas līdzekļu izvēli un rūpējies par ādu atbildīgi!