foto: Shutterstock
Jauns pētījums: joga var samazināt vēža atgriešanās un izplatīšanās risku
Esi vesels
2023. gada 7. jūnijs, 18:30

Jauns pētījums: joga var samazināt vēža atgriešanās un izplatīšanās risku

Jauns.lv/LETA

Saskaņā ar jauniem pētījumiem, jogas veids, kas paredzēts vēža izdzīvojušajiem, var palīdzēt uzlabot slimnieku izdzīvošanas iespējas un samazināt ļaundabīgās slimības atkārtošanās risku pacientiem.

Pētījumā, kas vēl nav recenzēts, tika novērtēta jogas veida, ko sauc par Jogu vēža izdzīvojušajiem (Yocas), ietekme uz iekaisuma marķieriem organismā, kas saistīts ar ļaundabīgo slimību.

Yocas ietver jogas veidu, kas pazīstams kā “hatha joga”, un tas ir paredzēts vēža izdzīvojušajiem.

Iekaisums, gan akūts, gan hronisks, ir saistīts ar vēža attīstību un progresēšanu, kā arī pretvēža zāļu toksicitāti, ietekmējot to cilvēku izdzīvošanu, kuri cīnās ar šo slimību.

Savukārt pastaigas pusstundu dienā var palīdzēt samazināt vēža pacientu nogurumu, liecina pētījums.

Tomēr joprojām nav zināms, cik efektīva ir cīņa pret iekaisumu, izmantojot nefarmaceitiskas metodes, piemēram, jogu un vingrinājumus, sacīja pētnieki, tostarp Kārena Mustiana no Ročesteras Universitātes Medicīnas centra.

Jaunajā klīniskajā pētījumā, kura atklājumi šonedēļ tika prezentēti Amerikas Klīniskās onkoloģijas biedrības ikgadējā sanāksmē, zinātnieki salīdzināja Yocas un placebo ietekmi uz iekaisuma marķieriem organismā.

Pētījumā tika iesaistīti vairāk nekā 500 vēža izdzīvojušie, pēc nejaušības principa iedalīja tos jogas un placebo grupās.Yocas grupa praktizēja hatha jogu 75 minūtes dienā, divas reizes nedēļā, četru nedēļu garumā, savukārt placebo grupa veica līdzīgu veselības izglītības programmas periodu, pamatojoties uz ieteikumu par izdzīvošanu.

Abas šīs grupas vadīja sertificēti veselības speciālisti, sacīja pētnieki.

Zinātnieki savāca paraugus no pētījuma dalībniekiem gan pirms, gan pēc iejaukšanās un novērtēja iekaisuma marķierus. Viņi atklāja, ka Yocas grupas dalībniekiem bija ievērojami zemākas vispārējās iekaisuma pazīmes nekā placebo grupā.

Pamatojoties uz atklājumiem, pētnieki iesaka šo hatha jogas veidu vēža slimniekiem, kuriem ir iekaisums. "Onkologiem jāapsver iespēja "izrakstīt" Yocas jogu tiem, kam ir iekaisums, kas var izraisīt augstu hroniskas toksicitātes slogu un palielināt progresēšanas, atkārtošanās un otrā vēža risku," savā prezentācijā atzīmēja zinātnieki.