foto: Shutterstock
Eksperti ceļ trauksmi par “rīkles vēža epidēmiju” rietumos! Izraisītājs ir zināms, tāpat arī iespēja sevi pasargāt
Dzīvības loterija
2023. gada 2. maijs, 06:50

Eksperti ceļ trauksmi par “rīkles vēža epidēmiju” rietumos! Izraisītājs ir zināms, tāpat arī iespēja sevi pasargāt

Jauns.lv

ASV un Apvienotajā Karalistē vērojama mutes vēža "epidēmija", un eksperti norāda, ka vainojams ir orālais sekss, vēsta britu mediji. 

Profesors Hišāms Mihanna no Birmingemas Universitātes sacīja, ka 70 % rīkles vēža gadījumu izraisa cilvēka papilomas vīruss (CPV) - vīruss, kas izplatās seksuālā ceļā un ir saistīts ar daudzām vēža formām.

“Cilvēkiem ar vairākiem orālā seksa partneriem ir līdz pat deviņām reizēm lielāks rīkles vēža risks,” piebilda profesors. 
Lai gan pret cilvēka papilomas vīrusu ir pieejama vakcīna, tikai 54% amerikāņu to ir saņēmuši, kas ir krietni zemāks rādītājs par 80 %, kas tiek uzskatīts par iedzīvotāju drošības slieksni.

"Pēdējo divdesmit gadu laikā rietumos ir strauji palielinājies rīkles vēža gadījumu skaits, un daži to dēvē par epidēmiju,” profesors rakstīja izdevumā “The Conversation”.

Ārsti uzskata, ka CPV infekcija ir lielākais riska faktors šīs slimības attīstībai.

Orofaringeālā vēža gadījumā galvenais riska faktors ir seksuālo partneru skaits dzīves laikā, jo īpaši orālā seksa gadījumā. "Tiem, kam ir seši vai vairāk orālā seksa partneri, ir 8,5 reizes lielāka iespēja saslimt ar rīkles vēzi nekā tiem, kas nepraktizē orālo seksu,” piebilst profesors. 

Katru gadu ASV tiek diagnosticēts vairāk nekā 50 000 mutes dobuma vai rīkles vēža gadījumu, kas izraisa vairāk nekā 10 000 nāves gadījumu gadā. Tomēr saskaņā ar Amerikas Vēža biedrības (American Cancer Society) datiem saslimšanas gadījumu skaits pieaug - līdz 1,3 procentiem gadā sievietēm un 2,8 procentiem gadā vīriešiem.

Ārsti ir noskaidrojuši, ka orālais sekss ir lielākais riska faktors - tas apsteidz smēķēšanu, alkohola lietošanu un neveselīgu uzturu. “NYU Langone” universitātes zinātnieki lēš, ka līdz pat 70 % rīkles vēža gadījumu izraisa CPV infekcijas.

CPV ir grūti ārstējama infekcija, kas var izraisīt vairākus vēža paveidus. Kad parādās CPV raisītā vēža izpausmes, bieži maz ko var mainīt. Kaut arī primāro audzēju varētu izoperēt, paliek vēl pa visu ķermeni izsētas metastāzes, un vēzis sāpīgi ieaug citos audos.

Atgādinām, ka šobrīd Latvijā gan meitenēm (12–17 gadi) gan zēniem (12-14 gadi)  ir pieejama valsts apmaksāta vakcīna pret vēzi izraisošo CPV vīrusu. Lai nodrošinātu aizsardzību iespējami savlaicīgi, ir svarīgi meitenēm un zēniem vakcinēties vēl pirms intīmu attiecību uzsākšanas.

Biežākie mutes dobuma vēža simptomi ir:

  • Sāpīgas čūlas mutē, kas nepāriet vairākas nedēļas
  • mutē vai kaklā veidojas noturīgi mezgliņi
  • lūpu vai mēles nejutīgums
  • balti vai sarkani plankumi, kas veidojas uz mutes vai mēles gļotādas
  • runas izmaiņas, piemēram, pēkšņs aizsmakums
  • rīšanas grūtības
  • vispārējas pazīmes, kā nogurums, sāpes, svara zudums, slikta apetīte