foto: Shutterstock
Uz kādām veselības problēmām norāda cinka trūkums organismā?
Runā speciālists
2023. gada 16. aprīlis, 06:38

Uz kādām veselības problēmām norāda cinka trūkums organismā?

Jauns.lv

Par cinka nozīmi cilvēka organismā dzirdam arvien biežāk. Turklāt cinks tiek pieminēts arī kā populāra kosmētikas līdzekļu sastāvdaļa. Kas ir jāzina par cinku, tā nepieciešamību un pareizu lietošanu, stāsta BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Cinks cilvēka organismā ir nepieciešams visu gadu, ne tikai ziemā vai pavasarī, kad organisms, iespējams, ir novājināts. Tas ir nepieciešams gan imūnsistēmai, gan ādas, matu un nagu veselībai. Cinka vērtīgās īpašības arī veicina brūču dzīšanu un mazina iekaisumus, tādēļ ir būtiski apzināties, kad cinka mūsu organismā trūkst un kad to vajadzētu uzņemt papildus.

Vērtīgās cinka īpašības

Cinka vērtīgās īpašības ne vien palīdz uzturēt normālu imūnsistēmas darbību, bet arī veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu, palīdz gan sieviešu, gan vīriešu reproduktīvajai veselībai, auglībai un reprodukcijai, uztur normālu testosterona līmeni. Cinks ir īpaši nepieciešams grūtniecības un bērna zīdīšana laikā, stāsta Priedniece.

Rūpējoties par redzes, ādas, matu un nagu veselību, jāuzņem cinks pietiekamā daudzumā, jo tieši cinks palīdzēs tos uzturēt veselīgus.

Cinka trūkums organismā

Uz cinka trūkumu organismā var norādīt dažādas veselības problēmas. Klīniskā farmaceite Priedniece norāda uz biežākajiem signāliem, kad trūkst šīs minerālvielas:

  • bieža saaukstēšanās;
  • redzes pavājināšanās krēslas laikā;
  • pastiprināta matu izkrišana;
  • ilgstoša brūču dzīšana;
  • trausli nagi;
  • sausa āda;
  • apetītes zudums.

Cinka trūkumu var radīt diētas un alkohola lietošana. Cinka trūkums ir iespējams arī, ja uzturā netiek lietoti dzīvnieku izcelsmes produkti, jo tieši tajos cinks atrodams visvairāk (piemēram, gaļā un olās). Ir svarīgi apzināties, ka gremošanas trakta saslimšanu un uzsūkšanās traucējumu gadījumā cinks nespēs tik labi uzsūkties organismā. Cinks izdalās caur zarnām, nierēm un svīstot.

Cinka lietošana

Lai nodrošinātu organismā nepieciešamo cinka līmeni, ir jābūt sabalansētam un pilnvērtīgam uzturam. Cinku visvairāk satur jau iepriekš minētie produkti - gaļa un olas. Tāpat, lai uzņemtu cinku, ir ieteicams lietot uzturā arī zivis, pienu, sieru, pākšaugus, riekstus, auzu pārslas un citus pilngraudu produktus, uzsver farmaceite. Ja tomēr cinku nav iespējams pietiekami uzņemt ar pareizu uzturu, šī minerālviela ir pieejama arī uztura bagātinātāju veidā - putojošās un sūkājamās tabletēs, kapsulās un pulveros. Cinks bieži vien atrodas uztura bagātinātājos kopā ar citiem vitamīniem un minerālvielām, multivitamīnos un, piemēram, kopā ar D un C vitamīnu pulvera dzērienos, kurus lieto saaukstēšanās gadījumā.

Dienā ieteicamā cinka deva vīriešiem ir 9 mg, bet sievietēm 7 mg. Cinks vislabāk uzsūksies vismaz vienu stundu pirms vai divas trīs stundas pēc ēšanas, jo cinka uzsūkšanos organismā var samazināt uzturs, cinku saistot tajā esošajiem fitīniem un šķiedrvielām, stāsta klīniskā farmaceite. Ja pēc cinka lietošanas ir jūtams kuņģa kairinājums, tad farmaceite iesaka cinku lietot pēc ēšanas. Cinku kopā ar citiem vitamīniem ieteicams lietot pēc ēšanas, uzdzerot pietiekamu šķidruma daudzumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Cinks arī ārīgai lietošanai

Cinka vērtīgo īpašību dēļ to izmanto arī ārīgai lietošanai ārstniecības un kosmētikas līdzekļos, piemēram, dažādās ziedēs, pastās, krēmos, pūderos, losjonos un citos ādas kopšanas līdzekļos. Vispazīstamākā ir cinka ziede, kurai piemīt pretiekaisuma, antiseptiska, ādu mīkstinoša un aizsargājoša iedarbība. Cinka ziede veicina brūces pašattīrīšanos un ādas virsējā slāņa atjaunošanos. Ziedi var lietot dermatīta, virspusēju brūču un izgulējumu gadījumos.

Ādas kopšanas līdzekļos cinku izmanto kairinātas, jutīgas un problemātiskas ādas aizsardzībai. Cinka oksīds tiek izmantots arī saules aizsarglīdzekļos kā fizikālais filtrs, jo tas atstaro saules starus.

Tēmas