foto: Shutterstock
Pavisam neparasti pētījuma rezultāti. Novājēšana var radīt lielāku nāves risku gados vecākiem pieaugušajiem
Dzīvības loterija
2023. gada 11. aprīlis, 12:26

Pavisam neparasti pētījuma rezultāti. Novājēšana var radīt lielāku nāves risku gados vecākiem pieaugušajiem

Jauns.lv

Jauns pētījums liecina, ka svara zudums gados vecākiem pieaugušajiem ir saistīts ar agrīnu nāvi un dzīvi ierobežojošiem apstākļiem. No otras puses, svara pieaugums nebija saistīts ar mirstību, liecina pirmdien publicētais pētījums "JAMA Network Open".

Medicīnas speciālisti ir noraizējušies, ja gados vecāki cilvēki zaudē svaru, taču pētnieki nav pilnībā izpratuši svara izmaiņu ietekmi uz veseliem gados vecākiem pieaugušajiem, norāda pētījuma vadošā autore Dr. Monira Huseina, klīniskā epidemioloģe un vecākā pētniece sabiedrības veselības jautājumos Monašas universitātē Melburnā, Austrālijā.

Pētījumā tika aplūkoti gandrīz 17 000 vecāka gada gājuma cilvēki, kuri sasnieguši vismaz 70 gadu slieksni un vairāk nekā 2000 pieaugušo ASV, kuri bija vismaz 65 gadus veci.

Visi pētījuma dalībnieki tika nosvērti ikgadējās pārbaudes laikā no 2010. līdz 2014. gadam.

"Mūsu pētījums atklāja, ka pat 5% svara zudums palielina mirstības risku, īpaši gados vecākiem vīriešiem," sacīja Huseina.

No otras puses, svara pieaugums veselajiem senioriem neuzrādīja nekādu saistību, viņa piebilda.

Tie seniori, kuri medicīniski tika klasificēti kā aptaukojušies, arī saskārās ar lielākiem nāves riskiem, ja tie zaudētu svaru.

Kāpēc svara zudums var būt risks

Svara zudums var būt mirstības riska faktors, jo tas var norādīt uz pamata problēmām.

Svara zudums var būt brīdinājuma zīme tādām veselības problēmām kā vēzis un demence, un tas "bieži vien ir saistīts ar samazinātu ēstgribu, ko ietekmē iekaisums un hormoni", sacīja Huseina. 

Pamatā esošās hroniskās veselības problēmas var izraisīt svara zudumu arī gados vecākiem pieaugušajiem, ietekmējot apetīti, vielmaiņu un ēšanas paradumus. Kā arī mobilitātes problēmas un medikamentu blakusparādības var ietekmēt svaru.

"Galvenais faktors, kas veicina svara zudumu gados vecākiem pieaugušajiem, ir sociālā izolācija. Citas bažas ietver finansiālus ierobežojumus un sāpes, kā arī diskomfortu," teica
Perijs Halperins, Sinaja kalna veselības centra klīnisko uztura speciālistu direktors.

Jāpiebilst, ka tādos pētījumos kā šie ir svarīgi atcerēties, ka korelācija nav cēloņsakarība, sacīja Halperins. Svara zudums bija saistīts ar mirstību, kas nozīmē, ka tas ir korelēts, taču tas nenozīmē, ka svara zudums izraisīja cilvēka nāvi.