foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.com video
"Kontracepcijas tabletes mani gandrīz nogalināja" – 25 gadus vecas sievietes brīdinājums pēc insulta
25 gadus vecā Hollija Makkomiša.
Dzīvības loterija
2023. gada 30. marts, 18:21

"Kontracepcijas tabletes mani gandrīz nogalināja" – 25 gadus vecas sievietes brīdinājums pēc insulta

Jauns.lv

Hollija Makkomiša no Londonas piedzīvoja insultu, būdama vien 25 gadus veca. Slimnīcas ārsti viņai lika nekavējoties pārtraukt lietot kontracepcijas tabletes, kas viņai bija izrakstītas pirms diviem mēnešiem. Tā kā tabletes tika izrakstītas pa tālruni un viņai pat netika izsniegta brošūra ar informāciju par riskiem un blakusparādībām, kas saistītas ar to lietošanu, Hollija sacīja, ka viņa nezināja par tablešu nopietnāko iespējamo blakusparādību, vēsta “The Independent”. 

Kontracepcijas veids, kas tika izrakstīts Hollijai, rada nelielu asins recekļu veidošanās risku, kas būtībā var novest līdz insultam. Sievietei pirms tablešu izrakstīšanas netika veiktas arī nekādas veselības pārbaudes. 

Pēc insulta Hollijai tika atklāts sirds priekškambaru starpsienas defekts, vienkāršiem vārdiem sakot – caurums sirdī, kuram pēc dzimšanas vajadzēja aizvērties. 25% gadījumu tas nenotiek, tāpēc nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Ārsti uzsver, ka sieviete ar šādu sirds defektu nedrīkstēja lietot konkrēto kontracepciju. 

“Domāju, kāpēc kontracepcijas tabletes tiek izrakstītas tik vieglprātīgi. Kāpēc par šiem riskiem neko nestāsta? Es savu stāstu pasaulei neatklāju, lai kādu biedētu, bet, lai palielinātu informētību par iespējamajām sekām,” stāsta Hollija. 

Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta mājaslapā publicēta informācija par nelielām blakusparādībām, ko var izraisīt kombinētās kontracepcijas tabletes, kā arī pieminēts, ka pastāv ļoti neliels nopietnu blakusparādību risks, piemēram, dzemdes kakla vēzis un asins recekļu veidošanās. 

25 gadus vecā sieviete stāsta, ka pirmo pāris mēnešu laikā pēc tablešu lietošanas viņai sāka reibt galva un parādījās asas galvassāpes. "Es domāju, ka, iespējams, par to nav jāuztraucas un ka mans ķermenis vienkārši pielāgojas," viņa sacīja. 
“Es tikai atceros, ka sāku justies ļoti dīvaini, redze kļuva neskaidra, vairs nedzirdēju neko, kas notiek apkārt. Jutos, kā paralizēta,” atklāj Hollija. 

Sieviete nekavējoties tika nogādāta slimnīcā, bet jau nākamajā dienā nosūtīta uz insulta klīniku. “Tajā brīdī es nodomāju, kā tas vispār ir iespējams. Es nezinu nevienu, kam 25 gadu vecumā būtu bijis insults. Līdz šim es pat nekad nebiju bijusi slimnīcā,” stāsta Hollija. 

“Es, protams, nesaku, ka sievietēm ir jāatsakās no hormonālās kontracepcijas tabletēm. Lielākajai daļai tās būs piemērotas un nekaitēs, taču ikvienai sievietei ir tiesības saņemt visu informāciju par sekām,” saka londoniete. 

“Mums nevajadzētu riskēt ar savu dzīvību, lai varētu droši nodarboties ar seksu,” teic Hollija.