7 svarīgi iemesli, kāpēc jādzer pietiekami daudz ūdens
Lai motivētu sevi dzert vairāk ūdens, tam var pievienot piparmētru lapiņas, dažādus citrusaugļus vai ogas. Šāds ūdens trauks ļoti dekoratīvi izskatīsies arī svētku galdā un mudinās tavus ciemiņus biežāk padzerties.
Dabasspēks
2015. gada 5. aprīlis, 07:30

7 svarīgi iemesli, kāpēc jādzer pietiekami daudz ūdens

Jauns.lv

Pat 70 procentus no mūsu ķermeņa veido ūdens. Bieži esam dzirdējuši, ka dienā ieteicams izdzert astoņas glāzes ūdens. Businesinsider.com atgādina 7 iemeslus, kāpēc to darīt ir patiešām svarīgi.

1. Ūdens palielina fizisko spēku

Dehidratācijas ietekmi organisms izjūt uzreiz, kad zaudē jau tikai 2 procentus ūdens. Sportisti svīstot var pazaudēt pat 6-10 procentus šķidruma. Tad palielinās nogurums, kļūst grūtāk trenēties un veikt vingrinājumus, krītas motivācija.

Dzerot ūdeni, no tā iespējams izvairīties. Ja intensīvi sportojat un mēdzat pastiprināti svīst, raugieties, lai organismā būtu pietiekams šķidruma daudzums – šādā veidā iespējams pat uzlabot savus fiziskos rezultātus.

2. Uzlabo prāta darbību

No šķidruma daudzuma organismā ir atkarīga arī veiksmīga smadzeņu darbība. Pētījumi liecina, ka pat salīdzinoši neliels (1-3 procenti) šķidruma zaudējums ietekmē to, kā strādā cilvēka smadzenes. Citā pētījumā secināts, ka vīriešiem, zaudējot 1,59 procentus šķidruma, parādās nervozitāte un nogurums.

3. Palīdz izvairīties no galvassāpēm un migrēnas

Ir cilvēki, kuriem ķermeņa dehidratācija izraisa galvassāpes. Pētnieki secinājuši, ka regulāra ūdens dzeršana palīdz mazināt nepatīkamās izjūtas.

4. Palīdz izvairīties no aizcietējumiem

Cilvēkiem, kuri lieto pārāk maz šķidruma, rodas problēmas ar vēdera izeju – var rasties aizcietējumi. Šī kaite var piemeklēt tiklab jauniešus, kā arī vecāka gadagājuma ļaudis. Novērots, ka pret aizcietējumiem labāk palīdz gāzēts ūdens.

5. Palīdz izvairīties no nierakmeņu veidošanās

Jo vairāk šķidruma ķermenī – jo mazāka minerālu koncentrācija urīnā, tāpēc tie mazāk kristalizējas.

6. Pasargā no paģirām

Organisma atūdeņošanās ir galvenais iemesls, kāpēc pēc alkohola lietošanas mūs moka paģiras. Alkohols ir diurētiķis, kas no organisma izskalo šķidrumu. Tāpēc, lai nākamajā dienā nemocītos ar paģirām, pamīšus ar alkoholu ir svarīgi dzert arī pietiekami daudz ūdens.

7. Palīdz notievēt

Ūdens dzeršana rada sāta sajūtu un uzlabo vielmaiņu. Vismaz divos pētījumos apstiprinājies, ka, izdzerot puslitru ūdens, vielmaiņa uzlabojas par 30 procentiem, un šī iedarbība ilgst 1,5 stundu. Visefektīvākā iedarbība būs, ja ūdens tiek dzerts pusstundu pirms ēšanas. Tievētājiem labāk dzert aukstu ūdeni – to sildot, organisms sadedzinās vairāk kaloriju.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock