foto: Shutterstock
Pētnieki noskaidrojuši, kurai cilvēku grupai ir ievērojami lielāka iespēja nomirt no jebkura vēža veida
Dzīvības loterija
2023. gada 26. janvāris, 13:15

Pētnieki noskaidrojuši, kurai cilvēku grupai ir ievērojami lielāka iespēja nomirt no jebkura vēža veida

Jauns.lv

Pētnieki atklājuši, ka pacientiem ar 2. tipa cukura diabētu ir "ievērojami" augstāks nāves risks no vēža, salīdzinot ar vispārējo populāciju, vēsta “The Independent”. 

Pacientiem ar šo slimību ir paaugstināts risks nomirt no aizkuņģa dziedzera, zarnu vai aknu vēža. Sievietēm ar 2. tipa cukura diabētu ir arī lielāks risks nomirt no endometrija vēža.

Kopumā cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu ir par 18% lielāks risks nomirt no jebkura vēža veida, liecina jaunā pētījuma rezultāti, kas publicēti žurnālā “Diabetologia”. 

Lesteras Universitātes pētnieki norādīja, ka vēža riskam būtu jāpievērš "līdzīga uzmanība" kā citām 2. tipa diabēta komplikācijām, piemēram, paaugstinātam sirds slimību riskam.

Pētījumā, ko finansēja labdarības organizācija “Hope Against Cancer”, tika konstatēts, ka sievietēm ar 2. tipa diabētu ir arī par 9 % lielāks risks nomirt no krūts vēža.

Jaunie atklājumi liecina, ka 2. tipa cukura diabēta slimnieku vidū vēža diagnožu skaits pieaug. 

Pētnieku grupa pārbaudīja datus par 137 804 cilvēkiem Apvienotajā Karalistē ar 2. tipa diabētu, kuru vidējais vecums bija 64 gadi. Dalībnieki tika novēroti 8,4 gadus. Novērošanas periodā vairāk nekā 39 000 pētījumā iesaistīto cilvēku nomira.
Visā pētāmajā periodā - no 1998. līdz 2018. gadam - pētnieki analizēja pētījumā iesaistīto personu mirstības tendences un salīdzināja tās ar cilvēkiem no vispārējās populācijas.

Viņi atklāja, ka mirstības rādītāji no vēža starp cilvēkiem ar 2. tipa diabētu vecumā no 55 līdz 65 gadiem pētījuma periodā nedaudz samazinājās. Taču tie palielinājās 75 un 85 gadus vecu cilvēku vidū.

"Mūsu atklājumi uzsver pieaugošo vēža slogu cilvēkiem ar 2. tipa diabētu, jo īpaši gados vecākiem cilvēkiem, un uzsver nepieciešamību piešķirt prioritāti vēža profilaksei, izpētei un agrīnai diagnosticēšanai un ārstēšanai šajā populācijā, jo īpaši kolorektālā, aizkuņģa dziedzera, aknu un endometrija vēža gadījumā, kuru mirstības rādītāji bija ievērojami augstāki cilvēkiem ar 2. tipa diabētu nekā kopējā populācijā,” komentēja pētījuma autori.