Garšviela, kas var izraisīt aknu bojājumus
foto: Shutterstock
Esi vesels

Garšviela, kas var izraisīt aknu bojājumus

Jauns.lv

Amerikāņu medicīnas žurnālā “American Journal of Medicine” 22. oktobrī publicētajā pētījumā pētnieki novērtēja saistību starp kurkumas (tumerika) lietošanu uzturā un iespējamiem aknu bojājumiem cilvēkiem, kas bija iesaistīti ASV zāļu izraisītu aknu bojājumu pētījumā. 

Saskaņā ar pētījuma datiem atklāti 16 ar kurkumu saistītu aknu bojājumu gadījumi programmā iesaistīto personu vidū laikposmā no 2011. līdz 2022. gadam. Kā ziņots, šo bojājumu apmērs svārstījās no mērena līdz smagam, kā rezultātā akūtu aknu bojājumu dēļ tika hospitalizēti pieci cilvēki un pat iestājās viena nāve. 

Turpmāka ķīmiskā analīze apstiprināja, ka trīs no šiem pacientiem kurkumu lietoja kopā ar melnajiem pipariem - sastāvdaļu, ko daudzi eksperti iesaka lietot kopā ar kurkumu, jo tā palīdz organismam efektīvāk to sagremot.

Lai gan šī pētījuma rezultāti ir nozīmīgi, nelielais ziņoto aknu saslimšanas gadījumu skaits šajā 10 gadu periodā liecina, ka, iespējams, ir nepieciešami papildu pētījumi. Ir skaidrs, ka ir nepieciešams izpētīt iemeslus, kāpēc kurkuma var būt šādu veselības sarežģījumu katalizators.

Šis nav pirmais pētījums, kurā aknu bojājumi ir saistīti ar kurkumas lietošanu uzturā. Žurnālā “International Medical Case Reports Journal” 2021. gadā tika ziņots par diviem atsevišķiem gadījumiem.

Šiem ziņojumiem nevajadzētu izraisīt bažas, jo no kurkumas lietošanas tiešā veidā izraisīti aknu bojājumi joprojām ir reti gadījumi. 

Kurkuma ir garšviela, ko izmanto karijā, zupās, gaļas ēdienos. To jau tūkstošiem gadu izmanto tādās vietās kā Indija, Rietumāfrika un Jamaika, un tā ir arī daudzu ķīniešu medicīnas prakses sastāvdaļa, kas palīdz novērst iekaisumus, uzlabot asinsriti un daudz ko citu.

Lai gan dažādas kultūras jau gadsimtiem ilgi ir atradušas veidus, kā izmantot šīs garšvielas labvēlīgo ietekmi uz veselību, kurkuma tikai salīdzinoši nesen ienāca rietumnieku ikdienā.

Papildus ēdienu gatavošanai kurkuma tradicionāli tiek lietota arī veselības veicināšanā, kā līdzeklis cīņā pret iekaisumiem, un tiek uzskatīts, ka tai piemīt antioksidantu īpašības.

Lai gan ASV Pārtikas un zāļu pārvalde atzinusi kurkumu par drošu piedevu ēdieniem, atsevišķos pētījumos pierādīta garšvielas saistība ar aknu bojājumiem.