foto: Shutterstock
Slimot kļūs daudz dārgāk
Jo augstāka ranga mediķis, jo dārgāka konsultācija.
Esi vesels
2022. gada 24. oktobris, 05:25

Slimot kļūs daudz dārgāk

Kas Jauns Avīze

Dzīve ar katru dienu kļūst dārgāka, un tas skar ne tikai apkuri, elektrību un pārtiku, bet arī veselības aprūpi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca no 1. novembra paaugstina medicīnisko pakalpojumu cenas. Piemēram, ārstēšanās stacionāra nodaļās par vienu diennakti gultas dienas cena būs 140 eiro, bet Intensīvās terapijas klīnikā, Toksikoloģijas un sepses klīnikas intensīvās terapijas palātās un Insulta vienībā par vienu diennakti gultas vietas izmaksas būs pat 507 eiro. Mierinājumam – lielāko daļu šo izmaksu sedz valsts, no pacienta drīkst iekasēt līdz 570 eiro viena kalendārā gada laikā.

Operācijas maksās dārgāk

Maksa stacionāra un ambulatorajiem pacientiem par diennakti, piemēram, A kategorijas palātā būs 25 eiro, E kategorijas palātā – trīs eiro, kas ir par dienu līdz pulksten 16. Kāpums ir arī Kodolmedicīnas nodaļas cenās, piemēram, terapija vairogdziedzera vēža pacientiem maksās 1946 eiro.

Augušas, bet ļoti dažādas ir operāciju cenas. Žultsakmeņu, žults ceļu operācija izmaksās 550 eiro, diagnostiskā laparoskopija – 396 eiro, krūts dziedzera rekonstrukcija, neskaitot implanta cenu, būs 803 eiro. Virspusējo vēnu operācija vienai kājai – 385 eiro, abām 704 eiro, medikamentozais aborts – 303 eiro. Jāpiebilst, ka operāciju cenā nav iekļauta gultas dienu apmaksa, anestēzija, histoloģiskā izmeklēšana, palīgmateriāli un augstas tehnoloģijas instrumentārija izmantošana.

Pie profesora par 80 eiro

Dodoties uz konsultāciju pie profesora, nāksies atvadīties no 80 eiro, pie docenta, medicīnas zinātņu doktora, virsārsta tā izmaksās 60 eiro, pie ārsta – 50 eiro. Speciālistu konsilijs maksās 76 eiro, psihologa, ārsta psihoterapeita individuāla konsultācija, kura ilgst 45 līdz 60 minūtes, novērtēta ar 43 eiro.

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca no novembra vēl būtiskas maksas pakalpojumu cenu izmaiņas nav plānojusi, kaut gan veiktas izmaiņas atsevišķās pozīcijās jau no oktobra. Cenu izmaiņas stradiņu maksas pakalpojumu cenrādī gaidāmas no nākamā gada janvāra, šobrīd notiek to izstrāde un saskaņošana ar slimnīcas valdi.

SIA "Centrālā laboratorija" informē, ka cenas vēl nav kāpušas, domājot par klientu maksātspēju. Līdzīgi arī "Veselības centrā 4" nav ziņu par straujām cenrāžu izmaiņām. Tomēr ir skaidrs, ka cenas paaugstinās arī citas veselības aprūpes iestādes.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās