Brokastis arī steidzīgajiem
Diētas
2022. gada 21. oktobris, 16:23

Brokastis arī steidzīgajiem

Jauns.lv

Šis nebūs stāsts par laiskiem brīvdienu rītiem un nesteidzīgām brokastīm ģimenes lokā pie bagātīgi klāta galda. Šoreiz par medaļas otru pusi – darbdienu rītiem, kad brokastis mēdzam upurēt… Bet kā vārdā?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iesaka žurnālu Pastaiga un OK! galvenā redaktore Laila Pastare: “Bērnībā, veidojot pareizus uztura paradumus, vecāki vienmēr gatavoja sātīgas brokastis, ko mēs, bērni, gardu muti notiesājām. Iespējams, tieši tas bijis noteicošais faktors tam, ka esmu no tiem laimīgajiem, kuri spēj ēst teju uzreiz pēc pamošanās. Tiesa, jautājums – vai es to daru… Brokastis gatavoju dēlam, bet pati izdzeru vien krūzīti karsti kūpošas kafijas, lai gan zinu, ka pareizi tomēr būtu paēst. Aizbildinos ar laika trūkumu un steigu, kas darbdienu rītos vienmēr ir klātesoša. Kamēr tieku līdz birojam, ēstgriba jau ir sarosījusies un, lai apklusinātu rūcošo vēderu, mēdzu nopirkt un apēst svaigi ceptu kruasānu… Uztura speciālistiem te būtu daudz ko teikt, arī pati apzinos, ka tā nav veselīgākā izvēle un nevar aizstāt pilnvērtīgu ēdienreizi.

Pavisam citādāk ir brīvdienās un atvaļinājumā – brokastis tiek ne tikai nesteidzīgi baudītas, bet dažkārt pat pārvēršas nelielās dzīrēs. Tās ir daudzveidīgas un sātīgas. Enerģijas un spēka pietiek līdz pat pusdienām. Jautājums, kāpēc tomēr ilgu laiku tik nevērīgi izturējos pret brokastīm darbdienās, protams, ir retorisks.

Pēdējā laikā aizvien biežāk aizdomājos par to, cik liela nozīme ir sabalansētam uzturam un regulārām ēdienreizēm vispārējā dzīves kvalitātē. Lai veiksmīgi paveiktu visus ikdienas pienākumus gan darbā, gan mājās, pašsajūta tomēr būtu jāliek pirmajā vietā. Ir pilnīgi skaidrs, ka darbdienu rītos pagatavot sabalansētas brokastis ne vienmēr būs iespējams, tāpēc meklēju alternatīvas. Nu jau kādu brīdi brokastīs izvēlos maltīšu aizstājējus. Sākumā biju skeptiska, bet, iepazīstoties ar sastāvu, secināju, ka tajos ir viss nepieciešamais enerģiskam dienas sākumam. Visādā ziņā tā ir nesalīdzināmi veiksmīgāka izvēle par kruasānu. Maltīšu aizstājējs ir uzturvērtības ziņā sabalansēta ēdienreize, turklāt tas lieliski iekļaujas manā straujajā dzīvesstilā. Ēdienreižu aizstājēju ir viegli pagatavot – tas aizņem tikai divas minūtes –, un es to visbiežāk daru birojā. Pašlaik manas iecienītākās ir Herbalife Nutrition brokastis, ko veido trīs produkti. Proti, es lietoju alvejas zāļu dzēriena koncentrātu ar mango vai oriģinālo garšu, kas palīdz pamodināt organismu un ļauj izdzert vairāk ūdens dienas laikā. Pēc tam – uzturvielu kokteili Formula 1, kas pieejams sešās dažādās garšās. Tas satur 18 gramus olbaltumvielu un 4 gramus šķiedrvielu vienā porcijā, kā arī 25 vitamīnus un minerālvielas. Papildus lietoju šķīstošo zāļu dzērienu ar tēju ekstraktiem, kas satur 85 % kofeīna un Orange Peckoe tēju kompleksu. Tas ir lielisks kafijas aizstājējs. Jūtos paēdusi, un enerģijas pietiek līdz pat pusdienlaikam, turklāt zinu, ka esmu uzņēmusi visas nepieciešamās uzturvielas.

foto: Juris Rozenbergs

Lai gan var šķist, ka bez brokastīm itin labi var iztikt, mana pieredze un pašsajūta rāda pretējo. Arī dietologi iesaka ēdienreizes neizlaist, jo to neregularitāte ietekmē svaru. Savukārt uztura aizstājējs ir lielisks atbalsts svara kontrolei – tās ir ātras un veselīgas brokastis bez liekām kalorijām.” 

Divas idejas sabalansētām brokastīm

“Uzturvielu kokteiļa Formula 1 dažādošanai un garšu kārpiņu palutināšanai, izmantoju sekojošas receptes. Tās ir ļoti vienkārši un ātri pagatavojamas. Izmēģiniet!,” saka L. Pastare.

Vīnogu smūtijs

Uzturvielām bagāts vīnogu smūtijs būs ne tikai gards našķis, bet arī lieliska alternatīva brokastīm.

Sastāvdaļas 1 porcijai:

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

  • Uzturvielu kokteilis Formula 1 ar zemeņu garšu – 2 mērkarotes

  • Vīnogu sula – 100 ml

  • Auksts ūdens – 50 ml

  • Vīnogas – 100 g

  • Ledus – 3 kubiņi (45 grami)

  • Piparmētra – pēc garšas

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sakuļ blenderī un pārlej glāzē. Dekorē ar svaigu piparmētru.

Kraukšķīgās brokastis

“Vai vēlaties savām iecienītākajām brokastīm pievienot kaut ko kraukšķīgu? Nepiekrītiet kompromisam: sajauciet 2 mērkarotes gardās Formulas 1 ar granolu vai musli un izbaudiet lielisku pašsajūtu līdz pat nākamajai dienas ēdienreizei!,” pieredzē dalās redaktore.

Sastāvdaļas 1 porcijai:

  • Uzturvielu kokteilis Formula 1 ar pikantā ābola garšu — 2 mērkarotes

  • Auksts ūdens — 240 ml

  • Neliels banāns — ½

  • Granola vai muslis — 2 ēdamkarotes

  • Ledus — 3-5 kubiņi (pēc izvēles)

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sakuļ blenderī un pārlej glāzē.

*Hronisku saslimšanu vai notiekoša ārstniecības procesa laikā konsultējieties ar savu ārstu pirms Herbalife Nutrition produktu lietošanas.

Raksts tapis sadarbībā ar "Herbalife Nutrition".