foto: Ekrānuzņēmums no "Twitter.com"/Children with Cancer UK
Britu mammas sirdi plosošais stāsts: “Mums nācās plānot meitas bēres, pēc tam kad ārsti izrakstīja antibiotikas “tonsilīta” ārstēšanai
Aisla Meja ārstēšanas procesā.
Dzīvības loterija
2022. gada 12. oktobris, 10:47

Britu mammas sirdi plosošais stāsts: “Mums nācās plānot meitas bēres, pēc tam kad ārsti izrakstīja antibiotikas “tonsilīta” ārstēšanai

Jauns.lv

Mazā Aisla Meja staroja dienā, kad tika izrakstīta no slimnīcas, kā meitenīte, kas ir pilnībā brīva no vēža. Cīņa ilga 2,5 gadus kopšdienas, kad ārsti viņas simptomus kļūdaini pieņēma par tonsilītu, vēsta “The Sun”. 

Tā bija diena, kuru Aislas Mejas 31 gadu vecā mamma Laura un tētis Rīss baidījās atcerēties. 2020. gada aprīlī tolaik divarpusi gadu vecajai Aislai sākās drudzis, attālinātajā konsultācijā ar ģimenes ārstu Laurai tika teikts, ka Aislai ir tonsilīts, un tika izrakstītas antibiotikas tā ārstēšanai. (Tonsilīts – hronisks mandeļu iekaisums). Piecas dienas vēlāk, kad antibiotikas nebija devušas cerēto efektu, ģimene izsaukusi ātro palīdzību, jo meitai sākušās elpošanas problēmas. Mediķi meitenīti pārbaudījuši, secinot, ka viss ir kārtībā, un izrakstīja jaunas antibiotikas. Dažas dienas vēlāk Aislai uz ķermeņa parādījās zilumi un izsitumi, un ģimene pieņēma lēmumu nekavējoties doties uz slimnīcu. 

“Mēs iekāpām mašīnā, un Aisla joprojām spēlējās un bija dzīvespriecīga. Pie slimnīcas durvīm Aisla pagriezās pret tēti un smaidot māja ardievas, nekas neliecināja, ka viss būs tik nopietni,” atceras Laura. Pēc septiņas stundas ilgām pārbaudēm Laurai tika paziņota meitas diagnoze – akūta limfoblastu leikēmija. 

“Es biju šoka stāvoklī, nespēju noticēt tam, ko dzirdēju. Nespēju pieņemt, ka Aislai ir vēzis. Abi ar vīru ilgi atradāmies nolieguma stadijā,” stāsta Laura. 

Aislai tika veikta operācija un sākta ķīmijterapija. Izmisušajiem vecākiem ārstēšanas laikā trīs reizes tika paziņots, ka meitenīte, visticamāk, nomirs. Vecāki pat bija sākuši plānot bēres. “Mēs nezinājām, kas notiks, bijām sākuši gatavoties tam, ka notiks pats ļaunākais,” atceras Laura. 

Pēc 2,5 gadu ilgas un smagas cīņas Aislai, kurai nu ir jau pieci gadi, izdevās uzvarēt. “Tas bija tiešām brīnums. Mēs cerējām, bet neticējām, ka tas notiks. 2. septembrī ārsti paziņoja, ka Aisla ir brīva no vēža,” valdot aizkustinājuma asaras sacīja Laura. 

Nu Aislai ir pieci gadi, viņa sākusi bērnudārza gaitas, atsākusi dejot, un viņas mati ir atauguši. “Es ceru, ka šis patiešām traumatiskais laiks ir beidzies, taču mums vēl ir tāls ceļš ejams – Aislai nākamos piecus gadus ir jāveic pārbaudes un testi. Tas ir licis man novērtēt mazās lietas dzīvē, un mēs vienkārši vēlamies sniegt šo pašu cerību citiem vecākiem, kuri, iespējams, piedzīvo to pašu - tuneļa galā ir gaisma. Vienkārši jāturpina iet uz priekšu,” saka Laura.