foto: LETA
Kuriem nevajadzētu kavēties ar Covid-19 uzlaboto vakcīnu, bet kuri var mazliet pagaidīt?
Daugavpils Kultūras pilī atvērts masveida vakcinācijas centrs, kur vakcīnu pret Covid-19 saņem prioritārās grupas - seniori virs 70 gadiem un iedzīvotāji ar hroniskām saslimšanām.
Esi vesels
2022. gada 13. septembris, 06:16

Kuriem nevajadzētu kavēties ar Covid-19 uzlaboto vakcīnu, bet kuri var mazliet pagaidīt?

Jauns.lv

Gan Latvijā, gan citviet pasaulē jau pieejamas Covid-19 pielāgotās vakcīnas, jebšu oriģinālajām vakcīnām sekojošās reģistrētās Covid-19 vakcīnas, kur kā imunizējošie antigēni kombinācijā ar Wuhan variantu, izmantoti SARS CoV-2 epidemioloģiski aktuālie vīrusa varianti. Vienkāršiem vārdiem sakot, vakcīnas, kas vērstas gan pret sākotnējo vīrusa variantu, gan Omikrona apakšvariantiem. Daudzi gan palikuši neziņā – vai pielāgoto vakcīnu būtu jāsteidz saņemt tagad, vai mazliet vērts nogaidīt? 

Kā norāda Nacionālajā veselības dienestā, Latvija saņēmusi 230 400 "Pfizer" pielāgotās vakcīnas pret Covid-19 un 43 200 "Moderna" pielāgotās vakcīnas. Abu ražotāju pielāgotās vakcīnas ir paredzētas lietošanai personām no 12 gadu vecuma, kuras saņēmušas vismaz primāro vakcināciju pret Covid-19.

Vakcinācija rekomendējama visai sabiedrībai, taču atsevišķām grupām tā ir īpaši ieteicama. 

Vakcinācija stingri rekomendējama:

  • veselības aprūpes personālam, 
  • senioriem vecumā no 65 gadiem,
  • cilvēkiem ar hroniskām slimībām, 
  • imūnsupresētiem cilvēkiem un viņu ciešām kontaktpersonām, 
  • ilgstošiem sociālās aprūpes centru iemītniekiem un viņu aprūpes personālam
  • grūtniecēm

Tāpat balstvakcināciju ieteicams veikt cilvēkiem, kuriem kopš pēdējās vakcīnas saņemšanas pagājuši seši mēneši, kā arī tiem, kuriem pēc pārslimota Covid-19 pagājuši četri līdz seši mēneši.

Kuri var vēl nogaidīt?

ASV Slimību profilakses un kontroles centra vadlīnijās norādīts, ka balstvakcināciju var atlikt tie cilvēki, kuri nesen slimojuši ar Covid-19. ASV šādām personām iesaka vakcināciju veikt trīs līdz četrus mēnešus pēc saslimšanas. Tikmēr Latvijā speciālisti norāda, ka balstvakcinācija šādos gadījumos veicama 4-6 mēnešu laikā, bet ne agrāk kā trīs mēnešus pēc pārslimošanas. 

Tikmēr cilvēki, kuri nav saņēmuši nevienu vakcīnu, tiek aicināti sākumā saņemt primāro vakcināciju. 

Kad vakcinēties ar pielāgoto vakcīnu?

  • 3 mēnešus pēc pēdējās oriģinālās vakcīnas devas saņemšanas - cilvēkiem no 65 gadu vecuma un imūnsupresētiem cilvēkiem
  • 6 mēnešus (bet ne agrāk kā 3 mēnešus) pēc pēdējās oriģinālās vakcīnas saņemšanas - visiem pārējiem iedzīvotājiem
  • 4-6 mēnešus (bet ne agrāk kā trīs mēnešus) pēc pārslimošanas ar Covid-19. 

Aizvadītajā nedēļā, no 5.septembra līdz 11. septembrim, Latvijā par 14,5% pieaudzis jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu. Infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) 1,04 norāda uz infekcijas slimības izplatīšanos sabiedrībā.  Par 6% pieaudzis pacientu skaits stacionāros.