foto: AP/Scanpix
Vairāki simti gadījumu; teju visi bērni hospitalizēti; 5 miruši. Vai mistiskajam hepatīta uzliesmojumam ir sakars ar Covid-19? 
Esi vesels
2022. gada 10. maijs, 11:41

Vairāki simti gadījumu; teju visi bērni hospitalizēti; 5 miruši. Vai mistiskajam hepatīta uzliesmojumam ir sakars ar Covid-19? 

Jauns.lv

ASV Slimību profilakses centrs, Lielbritānijas Veselības iestādes un Pasaules Veselības organizācija joprojām izmeklē neizskaidrojamo hepatīta uzliesmojumu bērnu vidū 20 pasaules valstīs, vēsta CNN. 

Pagājušās nedēļas beigās tika ziņots par 300 gadījumiem jau 20 pasaules valstīs, tai starpā vairākās Eiropas valstīs. Gandrīz visos gadījumos bērni nonākuši slimnīcā, bet mirušo skaits – pieci. 

Joprojām nav zināms, kas tieši izraisījis hepatīta uzliesmojumu bērnu vidū, taču ASV Slimību profilakses un kontroles centrs, reaģējot uz saslimušo skaitu, izdevis ieteikumus veselības aprūpes speciālistiem, kā arī brīdinājis, ka par katru šādu gadījumu ir jāziņo. 

Kas vecākiem jāzina par hepatīta gadījumiem bērniem? Cik lielā mērā būtu jāuztraucas, un uz kādiem simptomiem jāreaģē? Vai pastāv saikne starp hepatītu un Covid-19? Uz visiem šiem jautājumiem CNN atbildes sniedz medicīnas analītiķe, neatliekamās medicīniskās palīdzības ārste, Dž. Vašingtona Universitātes Milkena institūta sabiedrības veselības skolas profesore Dr. Leana Vena. 

Kas ir hepatīts un cik tas ir izplatīts bērnu vidū?

Hepatīts ir aknu audu iekaisums. Tam ir vairāki cēloņi. Cilvēki, iespējams, ir dzirdējuši par A, B un C hepatītu, kas ir aknu infekcijas, ko izraisa lipīgie hepatīta vīrusi. Arī pārmērīga alkohola lietošana, daži medikamenti un specifiski toksīni var izraisīt hepatītu, tāpat kā dažas slimības. Pastāv arī tā sauktais autoimūnais hepatīts, kad organisma imūnā sistēma uzbrūk aknām. Hepatīts nav izplatīts bērniem, īpaši hepatīts, kas nav saistīts ar kādu no hepatīta vīrusiem. Tas ir iemesls, kāpēc līdz šim tik ļoti izcelti neizskaidrojamā hepatīta gadījumi. Gadījumu nav daudz, taču tie ir pietiekami nozīmīgi, lai būtu nepieciešams veikt rūpīgāku izmeklēšanu.

Cik daudz bērnu līdz šim ir saslimuši ar neizskaidrojamo hepatītu, un kas par viņiem ir zināms?

Līdz 1. maijam Pasaules Veselības organizācija ir ziņojusi par vismaz 228 iespējamiem bērnu hepatīta gadījumiem, un vēl desmitiem gadījumu tiek izmeklēti. Šie gadījumi ir konstatēti vairāk nekā 20 valstīs. ASV par hepatīta gadījumiem ziņojuši 25 štati. Visi saslimušie bērni bijuši bez blakus slimībām, nav konstatēta nekāda savstarpējā saikne. Vidējais vecums – 3 gadi. Jau vairākiem bērniem pasaulē bijusi nepieciešama aknu transplantācija. 

Kas izraisa šos hepatīta gadījumus?

Kad pacientiem parādās hepatīta pazīmes, viņiem parasti veic diagnostiku, lai noskaidrotu, vai viņiem ir A, B vai C hepatīts, vai viņi ir bijuši pakļauti toksīnu un medikamentu iedarbībai, vai viņiem ir noteikti autoimūnie marķieri utt. Līdz šim bērniem visi šie rādītāji ir negatīvi. Viena kopīga iezīme starp vairākiem desmitiem pacientu ir adenovīrusa infekcija, tomēr oficiāli nav apstiprināts, ka tieši šis būtu cēlonis. 

Vai šie gadījumi varētu būt saistīti ar Covid-19 infekciju vai vakcīnu? 

Tas šobrīd šķiet maz ticams. Neviens bērns ASV, kuram diagnosticēts hepatīts, slimnīcā nav nonācis ar Covid-19 infekciju. Nav arī nekādas saistības ar vakcināciju. Apvienotās Karalistes veselības drošības aģentūra paziņoja, ka neviens no Lielbritānijā saslimušajiem bērniem nav bijis vakcinēts pret Covid-19. 

Kādi ir simptomi, par kuriem būtu jāceļ trauksme? 

Šādi neizskaidrojama hepatīta gadījumi uz visas pasaules fona bērniem joprojām ir ļoti reti. Tomēr daži no tiem ir bijuši ļoti nopietni. Vecākiem nevajadzētu pārāk uztraukties, bet viņiem būtu jāzina, ka visi gadījumi tiek izmeklēti, un, ja viņiem ir bažas, jāsazinās ar savu ārstu.

Sākotnējie hepatīta simptomi ir nespecifiski, tas nozīmē, ka daudziem cilvēkiem šie simptomi rodas citu iemeslu dēļ. Tie ietver sliktu dūšu, vemšanu, sāpes vēderā, drudzi, nogurumu, apetītes zudumu un sāpes locītavās. Vēlākās pazīmes ir tumšs urīns un gaiši izkārnījumi, kā arī dzelte - āda kļūst dzeltena un dzeltens ir redzams acu baltumos un plakstiņos.