foto: Shutterstock
Iedzīvotājiem Rīgā un Jelgavā bez maksas būs iespēja pārbaudīt sirds veselību
2022. gada 10. maijs, 10:09

Iedzīvotājiem Rīgā un Jelgavā bez maksas būs iespēja pārbaudīt sirds veselību

Jauns.lv

Lai pievērstu uzmanību sirds mazspējai, kā arī izglītotu par slimības simptomiem un riska faktoriem, no 10.maija Latvijā notiks akcija "Lai sirds spēj vairāk!", kuru organizē pacientu biedrība "ParSirdi.lv" sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību, Latvijas Hipertensijas un aterosklerozes biedrību un starptautisko organizāciju Global Heart Hub.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Akcijas ietvaros iedzīvotājiem būs iespēja pasākumos Rīgā un Jelgavā pārbaudīt sirds veselību un saņemt izglītojošus materiālus, kā arī konsultēties ar pieredzējušiem kardiologiem video konsultācijās.

Saskaņā ar pasaules datiem 1 no 5 cilvēkiem dzīves laikā var attīstīties sirds mazspēja pēc savlaicīgi nediagnosticētas un neārstētas sirds un asinsvadu slimības. Tiek lēsts, ka Latvijā sirds mazspēja varētu būt aptuveni 50 000 cilvēku. Sirds mazspēja ir biežākais hospitalizācijas iemesls vecumā pēc 65 gadiem. Sirds mazspējas simptomu pasliktināšanos var veicināt aritmijas, infekcijas, vārstuļu slimības, nieru funkcijas pasliktināšanās.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra 2021.gadā uzsāktā reģistra dati par stacionētajiem pacientiem ar sirds mazspēju ar samazinātu kreisā kambara izsviedes frakciju liecina, ka viens no biežākajiem sirds mazspējas simptomu pasliktināšanās iemesliem ir nepietiekama medikamentoza terapija un pacientu līdzestības trūkums.

Inese Mauriņa, pacientu biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja: "Lai arī slimību var diezgan savlaicīgi diagnosticēt un uzsākt ārstēšanu, daudzi pacienti par sirds mazspēju uzzina novēloti, kad jau radušās slimības komplikācijas. Tāpēc, atzīmējot Sirds mazspējas dienu, aicinu ikvienu apmeklēt savu ārstu un pārbaudīt savu sirds veselību, kā arī izmantot iespēju uzzināt vairāk par sirds mazspēju un biežākajiem sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem, apmeklējot izglītojošās aktivitātes Rīgā un Jelgavā, kā arī nepieciešamības gadījumā konsultējoties ar kardiologiem video konsultācijās."

Aktivitātes iedzīvotājiem:

  • 10. - 20.maijs - Kardiologu video konsultācijas.

Pieredzējuši kardiologi attālināto konsultāciju platformā Medon.lv sniegs bezmaksas konsultācijas sirds mazspējas pacientiem un cilvēkiem, kuriem ir sirds mazspējas simptomi un aizdomas par slimības iespējamību. Lai pieteiktos konsultācijai, dodieties uz mājas lapu www.medon.lv vai www.parsirdi.lv.

  • 11.maijs plkst. 12:00 - 16:00 - "Sirds veselības māja" Rīgas Centrāltirgū, Nēģu laukumā (Informācijas centrā).

Pasākuma ietvaros ikvienam būs iespēja izmērīt asinsspiedienu, pārbaudīt pulsu, konsultēties par sirds mazspēju ar kardiologu, kā arī saņemt bezmaksas informatīvos materiālus par sirds veselību.

  • 14.maijs plkst. 11:00 - 15:00 - "Sirds veselības diena" sadarbībā ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldību un Jelgavas poliklīniku, Jelgavā (Raiņa parkā).
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Plkst. 11:00 - izglītojošas un iedvesmojošas kardiologu lekcijas iedzīvotājiem. Sirds veselības dienu atklās Latvijas Kardiologu biedrības prezidents prof. Andrejs Ērglis ar lekciju: "Veselība ir dzīvotprieks!". Savukārt Jelgavas poliklīnikas kardioloģes dr. Marinas Kovaļovas lekcijā "Lai sirds spēj vairāk!" uzzināsiet, kas ir jādara, lai dzīvotu ilgi un kvalitatīvi.

No plkst. 11:00 ikvienam būs iespēja izmērīt asinsspiedienu, pārbaudīt pulsu, kā arī saņemt bezmaksas informatīvos materiālus par sirds veselību.

Kardiologu ieteikumi un padomi sirds mazspējas pacientiem

Latvijas Kardiologu biedrības Sirds mazspējas darba grupas vadītāja, kardioloģe Ginta Kamzola: "Lai uzlabotu ārstēšanās rezultātus, pacientiem ir svarīgi precīzi ievērot nozīmēto medikamentu lietošanas režīmu un regulāri veikt ieteiktos izmeklējumus. Cilvēkiem ar sirds mazspēju ir svarīgi atrast laiku regulārām pastaigām svaigā gaisā un mērenām fiziskām aktivitātēm, kā arī ievērot veselīga uztura paradumus, lai samazinātu slimības komplikāciju riskus!"

Latvijas Kardiologu biedrības prezidents prof. Andrejs Ērglis: "Sirds mazspēja ir sindroms, kas precīzi raksturo mūsu sabiedrības, mediķu, valsts politikas un veselības sistēmas spēju nosargāt mūsu sirdis. Mūsdienās ir moderni lietot terminu "precīzijas medicīna", bieži vien neapzinoties, ka tā ir arī katra indivīda ieguldījums savā un līdzcilvēku veselībā. Rūpējoties par savu un savu tuvāko veselību - fiziskajām aktivitātēm, ēšanas paradumiem, nesmēķēšanu, asinsspiedienu, holesterīnu, izmeklējumiem, regulārām vizītēm pie ārsta - mēs varam ievērojami samazināt sirds mazspējas attīstīšanos."

Latvijas Hipertensijas un aterosklerozes biedrības prezidents prof. Kārlis Trušinskis: "Sirds mazspējas kontekstā iesaku domāt trīs virzienos. Pirmkārt, par izraisītājfaktoriem. Neārstēts vai ārstēts, bet slikti kontrolēts asinsspiediens, sirds infarkts, aritmijas ir bieži sirds mazspējas iemesli. Piestrādā, lai tas tevi neskartu. Ja tomēr sirds mazspēja ir tava problēma - esi līdzestīgs. Satiec ārstu regulāri, kopīgi palieliniet medikamentu devas, ja nepieciešams, un apspriediet jaunākās ārstēšanas iespējas - gan tabletes, gan ierīces un operācijas. Un galvenais - kustēties! Pat, ja elpas trūkums neļauj ko vairāk, pastaiga pa istabu vai roku vingrinājumi sēdus gultā palīdzēs uzlabot gan pašsajūtu, gan fiziskās slodzes izturību."

Sirds mazspējas izplatītākie simptomi:

  • pieaugoša tūska kājās, sākot no potītēm uz augšu,
  • elpas trūkums,
  • nogurums un nespēks,
  • paātrināta sirdsdarbība miera stāvoklī.