foto: Shutterstock
Pētījums atklāj, ar kādu risku jārēķinās cilvēkiem, kuri Covid-19 izslimojuši pēdējo sešu mēnešu laikā
Esi vesels
2022. gada 8. aprīlis, 11:35

Pētījums atklāj, ar kādu risku jārēķinās cilvēkiem, kuri Covid-19 izslimojuši pēdējo sešu mēnešu laikā

Jauns.lv

Pētījumā, kas publicēts žurnālā “British Medical Journal”, atklāts, ka ikviens, kas izslimojis Covid-19 pēdējo sešu mēnešu laikā, ir pakļauts nāvējošu blakusparādību riskam, proti, vēl pusgadu pēc Covid-19 pārslimošanas ir paaugstināts plaušu embolijas un asins recekļu veidošanās risks, vēsta CNN. 

Pētnieki no Zviedrijas atklājuši, ka trīs mēnešus pēc inficēšanās ar Covid-19, pastāv dziļo vēnu trombozes risks, bet sešus mēnešus asins recekļu veidošanās risks plaušās. 

Pētījums kalpo, kā papildus pierādījums tam, cik būtiska ir vakcinācija pret Covid-19. Tāpat pētnieki uzsver, ka nāvējošo blakusparādību risks nav atkarīgs no slimības gaitas smaguma pakāpes. Secināts, ka vairākiem Covid-19 pacientiem ar viegliem simptomiem, atklāta dziļo vēnu tromboze. Jāpiebilst, ka pētījumā galvenokārt analizēti tie pacienti, kuri slimojuši ar Covid-19 omikrona paveidu. 

“Mūsu atklājumi neapšaubāmi apstiprina trombozes profilakses nozīmīgumu, lai izvairītos no trombotiskiem gadījumiem, īpaši augsta riska pacientiem, un pastiprina vakcinācijas pret Covid-19 nozīmi,” uzsvēra pētnieki. 

Lai gan jau iepriekš pētījumi apstiprināja, ka Covid-19 izslimošana ir saistīta ar paaugstinātu trombu veidošanās risku, nebija skaidrs, cik ilgi šis risks saglabājas, un, vai arī tiem, kam bijusi viegla slimības gaita, risks ir tikpat augsts. 

Zviedrijas Ūmeo universitātes pētniece Anne Marija Forsa Konolija kopā ar citiem kolēģiem izpētījusi dziļo vēnu trombozes veidošanās risku un cita veida asiņošanas palielināšanās risku vairāk nekā miljonam cilvēku ar apstiprinātu Covid-19 infekciju, kā arī vairāk nekā četriem miljoniem veselu cilvēku. 

Secināts, ka paaugstināts plaušu embolijas risks saglabājas vēl sešus mēnešus pēc inficēšanās ar Covid-19, bet asiņošanas un dziļo vēnu trombozes risks līdz trim mēnešiem.

Šis pētījums atgādina, ka jāsaglabā modrība pret komplikācijām, kas saistītas pat ar vieglu SARS-CoV-2 infekciju. 

Ja radušās aizdomas par trombu, pēc iespējas ātrāk jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības. Simptomi atkarīgi no vietas, kur radies nosprostojums – pastāv venozās un arteriālās trombozes. Piemēram, kāju dziļo vēnu trombozes gadījumā kāja piepampst pakāpeniski, tūska būs novērojama tikai tajā kājā, kurā ir izveidojusies tromboze. Arteriālās trombozes laikā raksturīgas pēkšņas sāpes, āda kļūst vēsa un bāla.