"Vakar viņš piecēlās kājās!" Austra mamma Ilze dalās priekā par dēla atlabšanu
"Paļāvāmies uz Dievu arī tad, kad pēc operācijas Austrim kuņģī sākās asiņošana – tā notika divas reizes,” par jaunumiem stāsta Ilze. Nu Austris jau var piecelties kājās, kā arī apēdis pirmo jogurtu.
Dzīvības loterija
2016. gada 7. decembris, 07:01

"Vakar viņš piecēlās kājās!" Austra mamma Ilze dalās priekā par dēla atlabšanu

Jauns.lv

Austrim Augustam kļūst labāk ar katru dienu – viņš jau paguvis pirmo reizi apsēsties, paēst un pat piecelties kājās, portālam Kasjauns.lv pastāstīja Austra māmiņa Ilze Augusta.

Dienā, kad Austris Augusts saņēma zvanu no Tartu ārstiem, Ilze bija darbā Bauskā. Uzzinot, ka dēlam atradies donors, viņa nekavējoties kāpa savā automašīnā un devās uz mājām Iecavā. „Kad ierados, Austris jau bija paguvis labos jaunumus pavēstīt video. Gribējās pēc iespējas ātrāk nokļūt Tartu! Ārsti pateica, ka slimnīcā būtu jāierodas četru stundu laikā,” izstāsta Austra mamma.

Ceļā uz Igauniju šķēršļu netrūka

No mājām Iecavā viņi izbraukuši 30.novembrī nedaudz pēc pl.15. Tartu slimnīcā abi ieradušies septiņos vakarā, ceļā pavadot četras stundas un piecas minūtes. „Viegli nebija – braucot uz Igauniju, mūs, šķiet, sagaidīja visi iespējamie sliktie laika apstākļi. Uz Siguldas šosejas bija lietus, vēlāk ceļu klāja melnais ledus un pēcāk sagaidījām pat sniegputeni,” par 300 kilometru tālo ceļu uz klīniku stāsta Ilze.

Ģimene iedraudzējas ar slimnīcas personālu

Ceļā nekādu citu satraukumu mātei ar dēlu nebija. Arī ierodoties slimnīcā nedz viņa, nedz Austris nav ļāvušies panikai. Tur jau gaidījuši kaimiņvalsts ārsti, un ar vienu operācijas māsu Austris jau iepriekš bija pazīstams: „Esam kristieši, un ar šo slimnīcas darbinieci mūs iepazīstināja draugi. Viņa jau iepriekšējās tikšanās reizēs mums skaidroja to, kas stāv priekšā, un bija līdzās.

Varētu teikt, ka viņa ir kļuvusi par mūsu ģimenes daļu,” stāsta Austra mamma, „es Austri pavadīju līdz operāciju bloka durvīm, taču viņa... viņa bija klāt līdz brīdim, kad dēls aizmiga”. Laipnā igauņu māsiņa Ilzi dēla operācijas un atlabšanas laikā arīdzan izmitina pie sevis mājās.

"Paļāvāmies uz Dievu”

Brīdī, kad Austris Augusts nodots ķirurgu rokās, Ilze spējusi saglabāt mieru. Gan šajā, gan arī citos grūtākos brīžos spēku viņai dod ticība Dievam. „Varbūt grūti noticēt, bet operācijas laikā bija miers. Paļāvāmies uz Dievu arī tad, kad pēc operācijas Austrim kuņģī sākās asiņošana – tā notika divas reizes,” stāsta Ilze. Gan viņa, gan ārsti cer, ka grūtākais pēcoperācijas posms Austrim nu ir garām un komplikācijas neatkārtosies.

Austris spēj piecelties kājās un paēst

Sarunā ar portālu Kasjauns.lv Ilze arī atklāj, ka aizvakar Austrim veikta pirmā fizioterapija pēc aknu transplantācijas: „Austris jau var apsēsties un pat nostāvēt kājās aptuveni 30 sekundes! Tiesa, ar fizioterapeita palīdzību. Ieturētas arī pirmās pusdienas – jogurts.

Nedēļas sākumā vēstījām, ka Austris apēdis ārsta piedāvāto saldējumu. Tomēr kā ēšana tas īsti neskaitās, - Austris saldējumu sūkāja ārstu lūgts, lai viņi tādējādi pārbaudītu organisma reakciju.”


Kasjauns.lv/Foto: Ilzes Augustas un Austra Augusta personiskais arhīvs