foto: Shutterstock
Galvenās insulta pazīmes, kuras jāprot atpazīt ikvienam, pirms ir par vēlu
Esi vesels
2022. gada 14. februāris, 06:41

Galvenās insulta pazīmes, kuras jāprot atpazīt ikvienam, pirms ir par vēlu

"100 Labi Padomi"

 Ik gadu Latvijā ar insultu saskaras vairāki tūkstoši cilvēku, un tas ierindojas starp biežākajiem nāves cēloņiem valstī. Insulta ārstēšanā ļoti nozīmīgs ir laiks, kad tiek sniegta pirmā palīdzība.

Nereti cilvēki kavējas ar neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanu, cerot, ka pašsajūta uzlabosies un simptomi mazināsies. Diemžēl, ja pēc insulta līdz pirmās palīdzības saņemšanai ir pagājušas vairāk nekā 4,5 stundas, atkopties var būt ļoti grūti vai pat neiespējami, skaidro Baltijas Vēnu klīnikas neiroloģe Nora Jurjāne.

Kā atšķirt mikroinsultu no insulta?

Saslimšana, ko tautā mēdz saukt par mikroinsultu, patiesībā ir tranzitora jeb pārejoša išēmiska lēkme. Tās laikā parādās insultam raksturīgie simptomi, bet tie visbiežāk pāriet stundas laikā; tiesa, dažreiz var ilgt līdz pat 24 stundām. Ja simptomi saglabājas ilgāk par 24 stundām, tad diagnoze jau ir insults.

Abos gadījumos iemesls ir kādas smadzeņu daļas apasiņošanas traucējumi. Lai arī pēc pārejošas išēmiskas lēkmes (mikroinsulta) smadzeņu asins apgāde atjaunojas, bojājums galvas smadzenēs neizveidojas un simptomi izzūd pilnībā, tas ir nopietns signāls, ka nākotnē var attīstīties insults. Tāpēc pie ārsta obligāti jāvēršas arī tad, ja simptomi ātri ir izzuduši.

ĀTRI – eksprestests, kas jāzina ikvienam

Diemžēl, parādoties simptomiem, nevaram zināt, vai sekos išēmiskā lēkme, vai arī attīstīsies insults ar smadzeņu šūnu bojāeju un paliekošiem funkcionāliem traucējumiem. Tāpēc ir vērts pievērst uzmanību galvenajām insulta pazīmēm, kas ir pēkšņs sākums, vienpusējs kustību traucējums vai zudums, noslīdējis mutes kaktiņš, notirpums un/vai nejutīgums vienā ķermeņa pusē, kustību koordinācijas traucējumi un reibonis, redzes traucējumi ar dubultošanos un reiboni, nespēja runāt un/vai saprast teikto, pēkšņi mainījusies balss, grūtības norīt.

Ļoti svarīgs ir eksprestests ĀTRI (Atsmaidīt, Turēt, Runāt, Izsaukt), jo tas palīdz apstiprināt aizdomas par insultu. Pat viena pazīme ir gandrīz pilnīgi ticams pierādījums, ka noticis insults.

Ā – Atsmaidīt. Palūdz pasmaidīt vai parādīt zobus. Ja vērojams mutes kaktiņa noslīdējums vienā sejas pusē, tā var būt insulta pazīme.

T – Turēt. Palūdz pacelt rokas uz priekšu un noturēt šādā pozīcijā. Ja var pacelt tikai vienu roku, bet otru ar grūtībām vai nevar noturēt tās horizontālā stāvoklī, tā var būt insulta pazīme.

R – Runāt. Aicini atkārtot vārdus. Ja runa ir neskaidra, nevar atkārtot izteiktās frāzes, arī tā var būt insulta pazīme.

I – Izsaukt. Ja ir šādas pazīmes, nekavējoties jāsauc neatliekamā palīdzība, zvanot 113.

Cilvēkus ar insulta diagnozi stacionē akūta insulta ārstēšanai piemērotā slimnīcā, kurā ir insulta vienība. Ir gadījumi, kad, veicot galvas smadzeņu datortomogrāfijas vai magnētiskās rezonanses izmeklējumu, konstatē, ka jau agrāk pārciests viens vai pat vairāki insulti, bet cilvēks to nav pat pamanījis. Arī šādus gadījumus tautā dēvē par mikroinsultiem, jo simptomi bijuši tik īslaicīgi vai nenozīmīgi, ka tiem nav pievērsta vērība, tomēr ir attīstījies redzams smadzeņu bojājums. Tikai laikus veicot izmeklējumus, iespējams precizēt insultu iemeslus un samazināt jaunu insulta gadījumu risku.

Zināšanai

Insults ir pēkšņs smadzeņu bojājums, kas rodas un attīstās asinsvada nosprostojuma dēļ – išēmiskais insults – vai cerebrālā infarkta vai asinsvada plīsuma dēļ – hemorāģiskais insults. Tāpēc ir jāseko līdzi asinsspiediena mērījumiem, sirds ritmam, cukura daudzumam asinīs un holesterīna līmenim.