foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"
Māmiņa no Austrālijas ar “Instagram” ievietotu sirdi plosošu meitiņas foto brīdina citus jaunos vecākus
2022. gada 27. marts, 16:35

Māmiņa no Austrālijas ar “Instagram” ievietotu sirdi plosošu meitiņas foto brīdina citus jaunos vecākus

Jauns.lv

Austrāliete Lea Grīna, vietnē “Instagram” dalījusies ar sirdi plosošu fotogrāfiju, kurā redzama viņas nepilnus divus gadus vecā meitiņa, kuras lūpas un mēli klāj sāpīgas herpes tulznas. Ar fotogrāfijas palīdzību māmiņa vēlas brīdināt citus vecākus, kas var notikt, ja kāds uz lūpām noskūpsta jūsu bērnu. 

“Kad manai meitai bija 21 mēnesis, kāds radinieks viņai iedeva buču uz lūpām, inficējot mazulīti ar herpes vīrusu, kas mazuļa vecumā var izrādīties īpaši bīstams,” “News.com” stāsta Lea. 
Dažu stundu laikā meitenītei uz lūpām, mutes gļotādas, mēles un sejas izplatījušies balti plankumi, kā arī tulznām līdzīgi, ar strutām pildīti pūslīši. “Tie bija visur, pat uz smaganām aiz zobiem, kaut mazākais pieskāriens bērna sejai un mutei, lika viņai kliegt sāpju agonijā,” stāsta Lea. 

Māmiņa piebilst, ka meita neesot varēju nedz ēst, nedz dzert, kā rezultātā sākusies ķermeņa dehidratācija. “Ārsts izrakstīja medikamentus, taču atzina, ka vajadzīgs laiks, lai izsitumi izzustu,” atceras Lea.

“Tās bija ļoti garas un asarām pilnas nedēļas. Ja es ar savu stāstu varu palīdzēt kaut vienai māmiņai, tad dalīšanās ir tā vērta,” atzina sieviete. 

Leas ziņa vietnē “Instagram” izpelnījusies komentētāju atzinību, simtiem cilvēku dalījušies ar līdzīgiem stāstiem. 

Nedaudz par herpes vīrusu

Pētnieki pirmoreiz no bojājumiem uz lūpas herpes vīrusu izdalīja jau pirms 110 gadiem. Šo izsitumu dēvējam par aukstumpumpu, taču patiesībā tā ir Herpes simplex vīrusa (HSV) izraisīta infekcija. Vīrusam ir divi paveidi  – HSV1, kas parādās uz sejas, lūpām, deguna, un HSV2 – uz ādas un gļotādas dzimumorgānu zonā. Tas organismā iekļūst caur ādu vai gļotādu un ir ļoti lipīgs, bet nestabils, atrodoties apkārtējā vidē, tādēļ ar to inficēties iespējams tikai cieša kontakta ceļā. 

Visbiežāk herpes izsitums parādās uz sejas – lūpām, deguna, mutes gļotādas. Infekcijas attīstībai ir četras stadijas. 

1. stadija

Pirmajā stadijā inficētā vieta niez, ir dedzināšanas, tirpšanas sajūta. 

2. stadija

Infekcijas otrajā stadijā parādās ar šķidrumu pildītas čūlas jeb pūslīši, kas satur vīrusu. Šajā stadijā infekcija ir īpaši lipīga. 

3. stadija

 

Trešajā stadijā pūslīši pārsprāgst, čūliņas ir sāpīgas un ļoti nepatīkamas. 

4. stadija

Šajā stadijā brūci pārklāj krevele un sākas dzīšana. Kreveli nevajadzētu noplēst, lai neizraisītu asiņošanu. 
Herpes infekcijas akūtajā posmā ir jāvēro piesardzība, jo, pieskaroties aukstumpumpai ar rokām un pēc tam saberzējot acis, vīruss var nonākt arī acu zonā un, infekcijai attīstoties, iespējama čūlu veidošanās uz radzenes.