foto: LETA
Zinātnieki nosauc 4 faktorus, kas var palielināt tavu risku saslimt ar “garo Covid”
Esi vesels
2022. gada 31. janvāris, 11:14

Zinātnieki nosauc 4 faktorus, kas var palielināt tavu risku saslimt ar “garo Covid”

Jauns.lv

Zinātnieki izpētījuši, ka pastāv četri bioloģiskie faktori, kas var palielināt cilvēka risku saslimt ar “garo Covid”. 

Pētnieku komanda novēroja vairāk nekā 200 pacientus trīs mēnešus pēc tam, kad viņiem tika konstatēts Covid-19 un atklāja, ka daži faktori varētu būt saistīti ar “garā Covid” attīstīšanos, vēsta “The Independent”. 

Saskaņā ar statistikas datiem, par “garo Covid” tiek uzskatīti gadījumi, kad koronavīrusa simptomi saglabājas vairākas nedēļas vai mēnešus pēc primārās infekcijas izārstēšanas. Simptomi var būt viegli, vai smagi un visplašākā spektra – no elpas trūkuma un sāpēm krūtīs, līdz atmiņas un koncentrēšanās problēmām, bezmiega, reiboņiem un sirds ritma traucējumiem. 

Pētījumā, kas publicēts žurnālā “Cell”, secināts, ka cilvēkiem, kuriem attīstījās tā saucamais garais Covid, kopīgā iezīme bija augsts koronavīrusa RNS līmenis asinīs agrīnā slimības stadijā. 

Vēl viens faktors ir noteiktu antivielu klātbūtne, kas atrodamas autoimūnās slimībās, kuras kļūdaini uzbrūk ķermeņa imūnsistēmai. 

Trešais faktors - Epšteina-Barra vīruss pacienta slimības vēsturē. Un ceturtais – 2.tipa diabēts. 

Zinātnieki gan uzsver, ka pētījumi ir pētniecības stadijā un nepieciešams vairāk laika, lai izdarītu konkrētus secinājumus. Pētnieki piebilst, ka risks saslimt ar garo Covid infekciju pēc vakcinācijas ir ievērojami samazināts.