foto: Shutterstock
Austrāliete Belinda jau 12 gadus cīnās ar “garā Covid” simptomiem. Zinātnieki pieļauj – tas ir jau gadiem zināms sindroms
Esi vesels
2022. gada 22. janvāris, 07:02

Austrāliete Belinda jau 12 gadus cīnās ar “garā Covid” simptomiem. Zinātnieki pieļauj – tas ir jau gadiem zināms sindroms

Jauns.lv

Lai gan tā sauktais “garais Covids” pasaulei kļuvis pazīstams pēdējo divu pandēmijas gadu laikā, pētniekiem pieaug aizdomas, ka patiesībā Covid-19 kalpo kā palaidējmehānisms jau sen pazīstamajam posturālās ortostatiskās tahikardijas sindromam (POTS). 

Tas ir stāvoklis, kad stāvokļa maiņa no guļus uz stāvus izraisa neparasti lielu (vai lielāku par normālu) sirdsdarbības ātruma palielināšanos. Tas notiek ar simptomiem, kas var ietvert reiboni, domāšanas traucējumus, neskaidru redzi vai vājumu. Tieši šādi nereti ir arī “garā Covid” simptomi. 

Dienvidaustrālijā dzīvojošā klīniskās medicīnas māsa Marija Klēra Sīlija gadiem ilgi ir pētījusi POTS pēc tam, kad pati pārcietusi šo stāvokli un atradusi ļoti maz palīdzības no vispārējās medicīnas sistēmas. Viņa uzskata, ka izpētes trūkums šajā jomā vēsturiski ir saistīts ar dzimumu stereotipiem un to, ka tas galvenokārt ietekmē sievietes.

"Šis stāvoklis ir dokumentēts gandrīz 100 gadus, cilvēki, kas saslimst ar vīrusu vai infekciju, var iegūt ilgstošus simptomus, piemēram, smadzeņu miglošanos, fiziskās slodzes nepanesību un nogurumu," portālam “News.com” atklāj Sīlija. 

Zināšanu trūkums par šo slimību var radīt risku, ka cilvēki saņems nepareizus padomus par “garā Covid” simptomu ārstēšanu, jo daudzi medicīnas speciālisti nezina par vienkāršu testu, kas varētu norādīt uz POTS.

POTS cēloņi ir dažādi, bieži vien tas sākas pēc vīrusu infekcijas, operācijas vai grūtniecības. Pētnieki uzskata, ka POTS varētu būt saistība ar “garo Covid”, jo pacientiem, kas cieš no POTS, ir līdzīgi simptomi, piemēram, smadzeņu migla, tahikardija (paaugstināta sirdsdarbība) un hronisks nogurums.

46 gadus vecā Belinda no Adelaides, Austrālijā, ir viena no daudzajiem POTS slimniekiem. Sieviete cer, ka “garais Covids” varētu sniegt daudz atbildes par šo sindromu. 

Belinda ar šo sindromu saskārās jau pirms 12 gadiem, kad 2010. gadā saslima ar cūku gripu, visticamāk, strādājot par medmāsu intensīvās terapijas nodaļā. Sieviete jau 12 gadus cieš no POTS, un pametusi darbu uz visiem laikiem. 

Pēc aptuveni nedēļu garas slimošanas ar cūku gripu Belinda atgriezās darbā, taču sāka parādīties dīvaini simptomi. “Es nespēju nostāvēt kājās, visu laiku reiba galva, nespēju skaidri domāt. Es gāju pie dažādiem ārstiem, taču neviens nespēja rast atbildes. Pagāja vairāki gadi, līdz man tika diagnosticēts POTS.”
Belinda saskatījusi daudz līdzību ar savu slimības gaitu un to, ko šobrīd pasaulē piedzīvo “garā Covid” slimnieki. 

Dažiem cilvēkiem, kuri Covid-19 izslimojuši viegli, tagad tiek diagnosticēts POTS. Pētnieki pieļauj, ka tāds "garais Covids" varētu nemaz neeksistēt. Cilvēkiem, kuri ilgstoši cieš no Covid-19 sekām, iespējams, ir attīstījies POTS.