foto: ZUMAPRESS.com
"Pfizer" un "Moderna" vakcīnu ceturtā deva ir "daļēji" efektīva pret omikronu, liecina pētījums
Pētījuma vadītājs profesors Gili Regevs-Johajs atzīmēka, ka šīs vakcīnas bija "ļoti efektīvas pret agrākajiem paveidiem".
Esi vesels
2022. gada 18. janvāris, 07:56

"Pfizer" un "Moderna" vakcīnu ceturtā deva ir "daļēji" efektīva pret omikronu, liecina pētījums

Jauns.lv / LETA

"Pfizer" un "Moderna" Covid-19 vakcīnu ceturtā deva ir tikai "daļēji' efektīva pret koronavīrusa omikrona paveidu, pirmdien paziņoja Izraēlā veikta pētījuma autori.

Pie Telavivas esošā Šebas Medicīnas centra mediķi decembrī sāka pētījumu par koronavīrusa vakcīnu ceturto devu, vakcinējot 154 slimnīcas darbiniekus ar "Pfizer" un 120 citus brīvprātīgos ar "Moderna" vakcīnu.

Provizoriskie rezultāti "ir parādījuši, ka šīs vakcīnas ir drošas un ir radījušas būtiskas antivielas, bet tās ir tikai daļēji efektīvas aizsardzībā pret omikrona paveidu", teikts slimnīcas paziņojumā.

Pētījuma vadītājs profesors Gili Regevs-Johajs sacīja, ka pēc ceturtās devas saņemšanas antivielu daudzums ir palielinājies, tomēr šī deva "sniedz tikai daļēju aizsardzību pret vīrusu" tiem, kas inficējušies ar omikrona paveidu.   

Viņš atzīmēja, ka šīs vakcīnas bija "ļoti efektīvas pret agrākajiem paveidiem".

Izraēla bija starp pirmajām valstīm, kas sāka savu iedzīvotāju masveida vakcināciju pret Covid-19. Pērnā gada vasarā tā sāka piedāvāt balstvakcinācijas devu, bet tagad piedāvā ceturto devu gados veciem cilvēkiem un citām riska grupām.

Vairāk nekā 80% no Izraēlas pieaugušajiem iedzīvotājiem ir saņēmuši vismaz divas Covid-19 vakcīnas devas, vairāk nekā puse saņēmuši trešo devu (balstvakcīnu), bet vairāk nekā 537 000 izraēliešu jau saņēmuši ceturto devu.

Izraēlas valdība pirmdien paziņoja, ka samazina karantīnas periodu pozitīvu testu gadījumiem no septiņām dienām līdz piecām dienām.

Pirms Izraēlas karantīnas periodus bija samazinājušas Francija, Spānija, Argentīna, ASV un Lielbritānija. 

Kopš pandēmijas sākuma Izraēlā ir reģistrēti vairāk nekā 1,7 miljoni Covid-19 infekcijas gadījumu, tai skaitā vairāk nekā 8300 nāves gadījumu.