foto: REUTERS/SCANPIX
"Mēs nevaram vakcinēt planētu ik pēc četriem vai sešiem mēnešiem!" Oksfordas profesors skeptisks par ceturto devu
Runā speciālists
2022. gada 4. janvāris, 13:08

"Mēs nevaram vakcinēt planētu ik pēc četriem vai sešiem mēnešiem!" Oksfordas profesors skeptisks par ceturto devu

Jauns.lv

Nevajadzētu piedāvāt ceturto vakcīnas devu pret Covid-19, kamēr nav iegūti vairāk pierādījumu, norādījis Lielbritānijas Apvienotās vakcinācijas un imunizācijas komitejas priekšsēdētājs, profesors Endrjū Polards.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņaprāt, revakcinācija ik pēc sešiem mēnešiem nav ilgtspējīga.

Polards norādījis, ka turpmākajiem vakcinācijas pasākumiem vajadzētu būt vērstiem uz visneaizsargātākajiem, nevis piedāvāt papildu devas visiem, kas vecāki par 12 gadiem.

"Mēs zinām, ka cilvēkiem ir spēcīgas antivielas dažus mēnešus pēc trešās vakcinācijas, taču ir vajadzīgi vairāk datu, lai novērtētu, vai, kad un cik bieži neaizsargātajiem būs nepieciešamas papildu devas. Mēs nevaram vakcinēt visu planētu ik pēc četriem līdz sešiem mēnešiem. Tas nav ilgtspējīgi! Nākotnē mums jākoncentrējas tieši uz neaizsargātajiem," uzskata profesors.

foto: ZUMAPRESS.com
Lielbritānijas Apvienotās vakcinācijas un imunizācijas komitejas priekšsēdētājs, profesors Endrjū Polards.

Polards bija Oksfordas Covid-19 vakcīnas izmēģinājumu galvenais pētnieks un vakcīnu grupas direktors, palīdzēja izstrādāt "AstraZeneca" vakcīnu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Neskatoties uz to, ka Lielbritānijā pieaug ar jauno omikrona variantu inficēto skaits, profesors uzskata, ka pandēmijas smagākais posms jau ir aiz muguras. "Sliktākais jau ir aiz muguras. Mums vienkārši jāpārdzīvo ziema," pauda Polards. 

Profesors uzskata, ka balstvakcīnas būtu jāsaņem ļaudīm, kas ir riska grupās vai ar novājinātu imunitāti, nevis visiem. Tāpat esot jākoncentrējas uz pirmreizējo vakcināciju. "Šobrīd mazāk nekā 10 procenti cilvēku ģimenēs ar zemiem ienākumiem ir saņēmuši pirmo devu, tāpēc ideja par ceturto devu visā pasaulē vienkārši nav saprātīga."

Dzīve un nāve Covid-19 pacientu nodaļās visā pasaulē [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon
44

Jau ziņots, ka Izraēla piedāvās ceturto Covid-19 vakcīnas devu cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem, un medicīnas nozares darbiniekiem.

Izraēla pagājušajā nedēļā apstiprināja "Pfizer/BioNTech" vakcīnas ceturtās devas izmantošanu otrai balstvakcinācijai cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu un pansionātu iemītniekiem.

Pēdējo desmit dienu laikā jauno Covid-19 gadījumu skaits Izraēlā ir pieaudzis vairāk nekā četras reizes. Pieaudzis arī smago saslimšanas gadījumu skaits, bet ne tik strauji.